Installeren van WAMP web-servers e.a.

Aanwezigen: Alex, Ludo, Peter, Rob, Ronny, Rudi, Manu

Caroline demonstreerde hoe je een lokale web-server kunt installeren. Nadien vertelde Manu over zijn ervaring met andere servers.

WAMP

Zij gebruikte hiervoor WAMP. Dit is de Windows-versie van MAMP op Apple computer) of XAMP op Linux.
De volledige uitleg kan je downloaden in bijkomende PDF.

Opvallend zijn de gebruiksvriendelijkheid:

  • je kan de taal aanpassen aan je voorkeur
  • het icoon in de taakbalk laat duidelijk de toestand zien: server is al of niet opgestart, is aan het opstarten of er is een probleem
  • switchen tussen meerdere PHP-versies is een makkie
  • consulteren van log-of config-bestanden is voorzien in het menu

Ook Manu heeft goede ervaring met WAMP ...maar bij de laatste installatie kreeg hij steeds de foutmelding dat de nodige Microsoft Visual C++ library niet geïnstalleerd is ("The code execution cannot proceed because MSVCR110.dll was not found"). Nochtans heeft hij tot 5 versies ervan geïnstalleerd, maar telkens gaf WAMP dezelfde foutmelding.
Volgens Caroline moet het wel lukken als je de instructies van WAMP nauwgezet volgt.

Als alternatief voor WAMP heeft Manu 3+1 andere web-servers voor windows uitgeprobeerd. Deze worden hier in het kort besproken zonder de pretentie van volledig te zijn.

Ampps

Deze lijkt even gebruiksvriendelijk als Wamp met een pak meer mogelijkheden: je hebt een plentitude aan configuratie-mogelijkheden en uitbreidingen die verder gaan dan Joomla. Er is wel geen mogelijkheid om een andere taal dan Engels te kiezen.

Zelfs installeren van applicaties, het weze CMS portals, leer-applicaties, fora, wiki's, …. alles wat Softaculous aanbiedt inclusief back-up en herinstallaties. Verleidelijk niet? Bekijk zelf alle mogelijkheden op https://ampps.com/tour 

Hieronder de locale web-pagina waaar je het groot aantal configuraties, opties kunt opmerken.

Ampps homepage

Als PHP-versies worden 7.1 en 5.6 meegeleverd (lente 20148). Switchen ertussen gebeurt via het menu.

Spijtig genoeg bleek Manu na enige tijd de data-base niet meer op gang te krijgen. Deze was zogezegd abrupt afgesloten (wat onwaarschijnlijk lijkt, tenzij een Windows Hibernate, Sleep of Sluimerstand hiervan de oorzaak zou zijn). De single-table tablespace file .\mysql\innodb_index_stats.ibd zou namelijk kon niet geopend kunnen worden. Verschillende ingrepen bleken niet te helpen. Misschien kon een herinstallatie wel helpen maar waarom zou hiervoor gekozen worden als dergelijk probleem zich nadien terug zou voordien?

XAMP

De installatie van XAMP leek in tegenstelling tot Wamp wel zonder problemen verlopen te zijn.

Het gebruiksgemak of de mogelijkheden in XAMP zijn wel heel wat minder dan de 2 eerder besproken web servers.

Xamp toolbar

Configureren gebeurt niet via menu's maar steeds in de systeembestanden, voor een andere PHP-versie zal je de gewenste versie eerst moeten downloaden en installeren (hoe je dit moet doen, staat wel uitgelegd in de Help/How-to ).

Xamp config

Voor de rest weining opmerkingen, weining indrukwekkends (behalve dat het werkt).

Voor zijn interface laat Xampp maar 2 talen toe: Engels en Duits.

Meer info https://www.apachefriends.org/index.html

UniformServer

Er is nog een andere server die Manu uitgeprobeerd heeft omdat die op een USB-stick geïnstalleerd kon worden: Uniform Server. In tegenstelling tot bovenstaande servers, bestaat deze enkel voor Windows machines.

UniformServer

Volgens het Engels artikel hieronder vermeld zou deze server minder dan 10Mbyte opslag gebruiken maar dat blijkt verouderde informatie te zijn.

UniformServer Apache config

In de readme.txt staat dat Visual Studio 2015 : vc_redist_x64/86.exe geïnstalleerd moet zijn. Dit bleek bij Manu niet het geval te zijn, er waren wel een meer recentere 2017-versie en 4 oudere; desalniettemein werkte Uniform Server prima.

De meegeleverde (lokale) documentatie is zeer uitgebreide en vertelt zelfs hoe je automatische back-ups van je database kunt gebruiken, hoe een cron definiëren. Bij elke beschrijving zijn ook de config-codes of de commando's mee vermeld. Dus voor meer technische mensen lijkt mij dit een plus.

 UniformServer PHP versies

Enige nadeel blijkt dat in de menu's men niet kan kiezen om een specifieke editor zoals Notepad++ te openen. Wat wel mogelijk is: aan de 2 knoppen in de toolbar zelf een commando toewijzen.

Enkel in het Engels verkrijgbaar, meer op www.uniformserver.com.

Laragon

Uit het publiek opperde Rob nog een ander interessante web-server : Laragon https://laragon.org/ Dit zou een snelle server zijn.
Na de JUG-bijeenkomst heeft Manu deze geïnstalleerd op een USB-stick zonder problemen. 
Hoe de verschillende functies, menu-items bereikt kunnen worden blijkt van weinig doordacht, maar dat is enkel in het begin even wennen.

Laragon menu PHP

Naast phpMyadmin wordt ook er ook HeidiSQL meegeleverd wat in feite een betere DB-tool is (zie ook onze bespreking Gratis database-interfaces ).
Evenzo meegeleverd in de installatie: Notepad++, WinSCP (besproken in ons artikel over FTP-servers), putty, de console emulator CMDER, … evenals een een Mail-catcher (verstuur je lokaal een mail - zonder een mail-server geïnstalleerd te hebben - dan kan je die mail toch kapteren).

Laragon tools

Kiezen tussen verschillende versies van PHP, Apache, DB is mogelijk als je die versies zelf installeert.

Zeer apart zijn de mogelijkheid om

  • je project / je site te dupliceren, het zogenaamde "clonen"! Dit werkt goed … mits de database dezelfde naam heeft als de site(map) wat spijtig genoeg nergens vermeld wordt tenzij door de foutmelding!
  • een project ( = bestanden en database van een site ) verwijderen met 1 klik (zorg er wel voor dat je de betreffende database en bestanden niet blokkeert)
  • vanuit het menu een nieuwe Joomla-site te installeren. Terwijl het clonen zijn werk doet (wat wel wat kan duren), is het menu niet beschikbaar. Zie je deze laatste optie niet in het menu dan kan je het bestand sites.conf (dat zich bevindt in de largon sub-map "usr") updaten met de versies die je wil en waarvan je de link vindt op https://github.com/joomla/joomla-cms/releases In onderstaande figuur zie je onze aanpassing om 2 Joomla-versies aan te bieden in het menu

Laragon JoomlaInstaller

De 3 bovenstaande acties nemen wel hun tijd, wellicht evenveel als je ze manueel uitvoert maar ondertussen is het menu van Laragon geblokkeerd (de server werkt uiteraard wel verder zonder probleem).
Het is daarbij wel wennen dat het Windows-operating-system jou daarvoor (Admin)toelating vraagt (is dit omdat Laragon geen klassiek Windows-services gebruikt?). 

Laragon WindowsCommand

 De screenshots zijn in het Engels maar Laragon laat ook toe om een andere taal te kiezen waaronder Nederlands.

 


Nog andere web-servers zijn besproken op het Engelse artikel https://merabheja.com/alternatives-of-xampp-server/