Uitgebreide toepassing van Custom Fields.

Spreker: Marc Dechèvre
Aanwezigen: Caroline, Manu, Koen, Alex, Marielle, Luc DM, Peter L., Rob, Ronny W., Ignace, Cindy DP, Herman, Patrick PO. Marie-Thérèse, Luc
Verslag: Manu

Custom Fields

Marc Dechèvre had voor deze presentatie een Joomla-site geïnstalleerd op Joomla.Launch waar hij gaandeweg Custom Fields begon te definiëren en zo al doende de mogelijkheden en eigenschappen hiervan duidelijk werden voor het publiek: https://jugvlaanderen.joomla.com/
Dat er zeer geavanceerde toepassingen van Custom Fields mogelijk zijn, zijn illustreerde Marc aan de hand van enkele sites die hij en anderen gemaakt hebben.

Wat Marc voor het publiek in de JUG-Vlaanderen sessie deed is hier moeilijk te beschreven maar mocht je zelf aan het werk gaan, begin dan met de degelijke uitleg die te vinden is op Joomla.org zelf : https://docs.joomla.org/J3.x:Adding_custom_fields/nl  en vervolledig dit met de extra tips en ideeën die Marc voor het Joomla-magazine geschreven heeft (waarvan enkele nog po publicatie wachten):
https://magazine.joomla.org/all/itemlist/user/48403-marcdechèvre

Enkele bijkomende zaken die het vermelden waard zijn:

Custom Fields (CF) kan je niet alleen op het Artikel/Content-component maar ook op Contacten toegepassen.

Bij CF heb je Titel, Naam en Label die voor hetzelfde lijken te dienen maar ze hebben toch verschillende functies. De Naam kan je hier het best beschouwen als een technische naam, een alias. De Label is wat getoond wordt in de front-end terwijl de Titel voor de back-end dient.

Ook voor de toe te passen CSS-klassen wordt er een onderscheid gemaakt tussen front- en back-end met , onder de tab Options, respectievelijk de Render Class en de Bewerk of in het Engels Form Class.
Je kan ook een"custom.css" voor de back-end schrijven waarin je dan de tabs van de Custom-field-Group een eigen kleur geeft . Schrijf hiervoor je custom-css voor back-end interface Isis in het bestand : ../administrator/templates/isis/css/custom.css . 
een voorbeeld:

#myTabTabs a[href*="fields-"] {
background: #F18063 !important;
color: white !important;
}

#myTabTabs .active>a[href*="fields-"] {
background: #EA4B37 !important;
color: white !important;
}

 

Bij Custom Fields er ook een setting is voor Rechten / Permissions. Dit bleek wel iets moelijker om juist te interpreteren.

De waarden ingevuld in Custom Fields ook in de standaard Joomla Zoek-functie geraadpleegd worden.

Meertaligheid? Gebruik de Joomla Taal Override en zet de waarden in hoofdletters waarvoor je dan in de Joomla Taal Override zijn taal-waarde definieert.

Goed om weten is de Editor waar de standaard setting van deze Plug-in te streng ingesteld staat, verander daar de Filter-setting van "Text" op "Safe HTML" waardoor de Styling van de Editor niet verwijderd wordt.

Bijkomende extensies 

In zijn werk maakte Marc ook gebruik van bijkomende extensies. We vernoemen hier enkele interessante:

Van Regular Labs Article Fields https://www.regularlabs.com/extensions/articlesfield dat toelaat om linken te leggen van één artikel naar andere artikelen (bijvoorbeeld een beschrijving van een Auteur bijvoorbeeld zijn gepubliceerde boeken); in de Pro-versie kan de gelegde relatie zelfs gebaseerd worden op andere Custom Fields.

Om te filteren gebruikt Marc Dechèvre een fijne gratis set van minimaal Javascript met CSS: http://uilang.com/

Ongelooflijk is de uitgebreide lijst van vele CF-extensies die MArc opgesteld heeft: https://magazine.joomla.org/submitted-articles-bucket/item/3372-custom-fields-special-issue-2-more-plugins-and-extensions

Zo niet zie op de Joomla Extensions Directory https://extensions.joomla.org/category/authoring-a-content/custom-fields/

Besproken voorbeelden

www.bbpo-fbpo.be
"Organizer zoeken" is hier gebaseeerd op Artikels maar in feite kon het ook via Contacten want Customer Fields werken ook voor Contacten. Articles Anywhere is gebruikt om de lijst van namen te tonen. Op de site van Regular Labs staat goed uitgelegd hoe te komen tot dergelijk resultaat.

www.moisdudoc.be Filmfestival 
Bestaat uit de titel artikels + vrije tekst waar de afbeelding een galerij of zelfs een video is. 
Voor elke films 1 tot meerdere vertoningen , waarvoor zaal en vertoningen als artikels gedefinieerd zijn.
Om te filteren gebruikt Marc Dechèvre uilang.com Javascript met CSS.

www.greendog.fr/experimentations toont meerdere toepassingen van Custom Fields. spijtig is wel dat je niet goed weet welke & hoe ze toegepast zijn. Wat ik onthouden heb: een 10-tal overrides van Latest Articles. De kleur hier worden in het Custom Field "kleur" bepaald. er zijn enkele extensies van Elisa Foltyn toegepast.
In https://clear-my-cache.com/ zie je de toepassing van de Custom Fields de tabs, galerij, video, tekst

www.joomladay.fr sprekers, zalen, onderwerpen en programma zijn allen artikels.
Om de tabel van het hele programma heeft Marc een extra veld gebruikt om de positionering in een CSS-grid te bepalen (slot1, slot2, slot3, …)

https://cinnk.com/magazine/juillet-2017/960-custom-fields-bonus

Demonstratie van een override , het artikel van Sander Potjer legt het volledig uit hoe je dit in de code moet doen.
Zie in bijzonder §5.2 op site https://slides.woluweb.be/jd18fr/cf.html

Verdere documenatie

Joomla Community Magazine

  1. How far can we go with Joomla! and Custom Fields?
  2. Custom Fields - Episode 2 : how to manage your Custom Fields
  3. Custom Fields - Episode 3 : all the parameters one can wish for
  4. Custom Fields - special issue 1 - list of resources 
  5. Custom Fields - special issue 2 - more plugins and extensions

JoomlaDay NL in Eindehoven, 13 & 14 April 2018

JoomlaDay FR in Paris, 18 & 19 May 2018 

Custom Fields - full example step by step