Aanwezigen: Karel Mertens, Wim Marynes, Caroline Bultinck, André Jansens, Rob Van Bezouwen, Koen Rottier, Marie-Thérèse Willemsen, Alex De Winter, Manu Ampe

Sprekers: Koen R., Caroline B.

Verslag: Manu A.


Koen heeft de laatste versie van Gantry 5 gedemonstreerd. In vergelijking met de presentatie van Gantry 4 een jaar geleden blijkt dat het principe en de flexibiliteit van het Gantry Framework verbeterd zijn.

De presentatie gebeurde aan de hand van een powperpoint presentatie, een video en on-line demonstraties.
Hieronder vind je enkele bijkomende opmerkingen.

Koen is een trouwe gebruiker van Gantry 5 en (bijna) al zijn sites zijn hierop gebaseerd. Hij is zeer tevreden van Inspire Team. De templates van Rocket Theme vindt hij te zwaar , te druk. Over de gratis templates op gangtry.org uiteraard geen kwaad woord, ze laten toe om het framework te ontdekken.

Externe "particles" installeren gaat eenvoudig: via bestanden kopiëren. Maar je moet wel de folder "particles" aanmaken.

Vaste content die altijd op dezelfde plaats staat, zet je best in Particles op je template.
Je kan de "Outlines" beschouwen als elementen voor de layout.

( Kenburns effect zorgt ervoor dat een afbeelding inzoomt als je met je muis erover komt.)

Wim heeft met (oudere versies van) Gantry niet zo'n goede ervaring. Voor grotere sites, en e-commerce-sites vindt hij het framework te zwaar .


Bijkomende opmerkingen bij de presentatie van Custom Fields in Joomla! 3.7 door Caroline.

Velden:
Als je een Veld niet toewijst aan een Veldgroep (een vorm van Categorie voor Custom Fields) dan zal het zich , in het scherm Artikel-beheer, tonen in een extra tab "Velden", zo niet zal je de velden onder een tab vinden die de naam van de Veldgroep draagt.

ULR-veld : voor het veld Schema's kan je kiezen HTTP, HTTPS, URL, deze laatste laat ook http, https én www toe.
Voor het type veld Tekstveld bleek niet alle mogelijkheden evengoed te werken.

Een Custom field kan je in een tekst oproepen via zijn ID door als veld-ID=7. Ook in editro-toolbar zie je al de knop voor Veld (een icoon van een puzzel) in JCE-editor is de knop onderaan. Als je er geen veld toegestaan is voor ddie categorie dan zal je de knop niet zien!

Voor Veld Editor kan je zeggen welke knoppen uit de Editor toolbar er niet mogen staan.