Deze bijeenkomst was vooral gewijd aan het framework Gantry, versie 5, waar Caroline een zeer uitvoerige demo van gaf met als template Isotope van Rockettheme.com .

Aanwezigen: Caroline Beys, Werner Van De Velde, Cindy De Permentier, Gie Van der Velden, Jurgen Gaeremyn, Guy  De meester, Luc De Meester
Rob van Bezouwen, Manu Ampe, Freddy Helsen, Alex De Winter, Gerd Willemen, Koen Rottier, Caroline Bultinck

Gantry-framework

Deze bijeenkomst was vooral gewijd aan het framework Gantry, versie 5, waar Caroline een zeer uitvoerige demo van gaf met als template Isotope van Rockettheme.com .
Het bleek verrassend gemakkelijk een template(stijl) te veranderen door het slepen van voorgebouwde elementen (particles) naar template-posities. Naast enkele particles van het Gantry framework zelf heb je er ook die meegeleverd worden met de template zelf. Zo had je in bij het voorgestelde Isotope: Block Content, Branding, Contact (Mailto), CopyRight, To top (navigate), Pop-up Grid, Social items, Testimonial,  2 menu-types, Custom Html, Slider, Overlay Toggle, ... elk heeft zijn sepcifieke eigenschappen. Bij het uitproberen, het opbouwen van je template, wordt het experimenteren ook nog vergemakkelijkt doordat je de aangesleepte elementen kan aan/af zetten. Je kan ook de breedte van die elementen veranderen.
Het is even gemakkelijk om in je template nieuwe posities te creëren.

Een geschreven weerslag van deze demonstratie vind je in deze PDF (1,5Mbyte).

De support bij RocketTheme is degelijk. De impact van het framework op een pagina-load blijkt met versie 5 van Gantry veel verbeterd te zijn.

Er werd gevraagd naar ervaring van gelijkaardige oplossingen:

  • T3 is nog ingewikkelder dan Gantry. Communicatie zou slechter kunnen zijn (onder de aanwezige gebruikers ware er verschillende ervaringen).
  • WARP en Yootheme lijken OK.

Dergelijke totaaloplossingen maken aanpassingen aan templates veel soepeler (en een besparing van tijd) in vergelijking met het werken via een template-maker zoals Artisteer.

Dr. Joomla!

  • Er zijn meerdere artikels op internetfora die beschrijven hoe je het artikelnummer in de URL kan verstoppen met een hidden menu, maar de naam van het (hidden)menu komt dan nog wel steeds voor in het kruimelpad! Om dit alsnog te vermijden zou je alle artikels in het hidden menu zetten en dan daarnaar verwijzen in het open/zichtbare menu (via menu-item alias).
  • Freddy geeft een bewijs hoe werken aan SEO voor een site van een stukadoor resulteerde in een heel pak nieuwe bezoekers = (potentiële) klanten.
  • Beveiliging van sites tegen hackers (waar 2 aanwezigen onlangs onder geleden hebben) kwam weer ter sprake. Hier zal in een van volgende bijeenkomsten meer aandacht besteed worden, maar nu werd er al op gewezen dat in noodgevallen je zeker de hulp van https://myjoomla.com/site/is/hacked moet overwegen. Ook de extensie Akeeba Admin tools werd vernoemd.