Omdat we gasten van de JUG-Wallonie verwachtten hadden we beschikking over een extra ruimte waar ontbijtkoeken en drank vrij aangeboden werden. De bijeenkomst begon gemoedelijk met een losse babbel. Niet alleen de 2 verenigingen werden informeel voorgesteld maar ditmaal kon ook elke deelnemer zich zelf presenteren en wat hem aan Joomla bondt.
Er was een uitwisseling van ideeën en ervaringen over de 2 verenigingen.

Zo blijkt dat JUG-Wallonië lang heeft moeten zoeken naar een lokaal. Daarom organiseren zij nu niet elke maand een bijeenkomst maar als er een meeting is, dan duurt ze langer dan onze 2 - 3 uur. JUG-Wallonie heeft goede ervaring met langere JUG-bijeenkomsten waarbij tot 50 deelnemers aanwezig waren. Het leken soms bijna op Joomla-dagen, er was ruim mogelijkheid tot networking terwijl de presentaties professioneel waren. Rob komt dergelijke benadering ook in Nederland tegen. Daar zouden zelfs soms in 1 bijeenkomst meerdere groepjes vormen die dan rond 1 probleem werken (een Dr.Joomla! waarbij men tot aan een concrete oplossing werkt).

Onze 2 Waalse gasten die goed Nederlands praatten deden elk een presentatie: Christophe Avonture presenteerde een zelf ontwikkelde web firewall terwijl Marc Dechèvre toonde hoe men mee kan helpen aan het verbeteren van Joomla!

Uitleg over de web firewall aeSecure kan je lezen in een apart artikel.
Christophe bood aan de aanwezigen een gratis premium-versie aan van aeSecure. De afwezigen hadden ongelijk!

Een  patch is een klein stukje software dat fouten, bugs, in Joomla zou moeten oplossen. Deze software-paketjes moeten getest worden vooraleer ze officiëel geïntegreerd worden. Hierbij kan ieder van ons in bijdragen.
Marc gebruikt hiervoor een handig instrument, met name de patch-tester. Deze component vergemakkelijkt het testen van de patches in Joomla, je kan er als niet techneut al weg mee.

Je begint met het opzetten van een propere Joomla-site met de meegeleverde voorbeeld- of startinhoud.
Download het CMS via https://github.com/joomla/joomla-cms
Installeer het met de Sample Data mee zodat er al inhoud op de site staat.
Download dan de patch-tester van Mikel Babker via https://github.com/joomla-extensions/patchtester (de laatste versie).
Je installeert die als een extensie in je net opgezette Joomla-site.

Als deze installaties gedaan zijn, dan moet je de meest recente informatie over de patches ophalen via Fetch Data doen om alle nieuwe code op te halen uit Github Data. Het is best om daarin ook in je Github-account in te geven (mocht je dit hebben).

PatchTester Component List
Klikken op button "i"issue brengt je naar de site waarin het issue uitgelegd wordt.

PatchTester Github TrackIDJe kiest dan een issue uit en na de klik Apply Patch zal de bijhorende patch-code (debug-code) in je Joomla-code geïsntalleerd worden.
In de documentatie van het issue wordt beschreven wat het probleem is en waarmee je rekening moet houden bij het testen.

PatchTester Component How2Test

Uitleg over de Joomla Patch Tester vind je ook in  https://docs.joomla.org/Component_Patchtester_for_Testers

of op http://www.slideshare.net/woluweb/how-to-become-a-joomla-tester , http://joomladagen.nl/programma/presentaties/joomla-patch-tester