Aanwezig:

Koen Rottier (spreker), Karel Mertens, Peter Loozen, Gerd Willemen, Luc De Meester, Marie-Thérèse Willemsen, Piet Verhoeve, Cor Verschuren, Caroline Bultinck, Jurgen Gaeremyn, Manu Ampe, Alex De Winter (verslag)

I. Koen Rottier stelt 2 Joomla-extensies voor, Image Recycle en JCH Optimize.

Deze dienen om websites te optimaliseren qua laadtijd (doel = snelheidswinst).
Sitesnelheid kan steeds (vooraleer men begint te optimalizeren en telkens na elke verdere stap) gecheckt worden via de site van Gtmetrix op https://gtmetrix.com. Cache daarbij best ‘af’ laten staan.

1. Op www.imagerecycle.com vind je ImageRecycle, de image& pdf Optimizer.
Je koopt bv. 1 GB (= 10 USD) en dit kan dan gebruikt worden voor zoveel sites als gewenst. Aparte API-keys en API-secret keys voor elk van uw klanten zijn mogelijk (die zet je dan in zijn site); je kan dan binnen het gekochte volume een toewijzing van een deel ervan doen voor elke klant (bv. 100 MB).
De applicatie (een Joomla-plugin) past foto’s en PDFs aan qua zwaarte; haalt excessieve data uit de foto, bv. de metadata; doet ook optimalisatie van de pixels, etc .
De foto’s worden alle opgelijst in je back-end, automatisch. Dan kan je individuele of globale Optimize uitvoeren. Via Drag & drop image, via URL-ingave, of via pagina.

De plugin wordt uitgeschakeld zodra de limiet van die welbepaalde klant overschreden is. De klant zelf kan dan nog wel foto’s toevoegen, maar die worden niet verder geoptimaliseerd. In het dashboard kan je eenvoudig checken of zo’n klant zijn limiet bereikt heeft en die eventueel aanpassen.

Opm.: de oude versie van de foto blijft ook steeds nog ter beschikking.
Via gtmetrix zie je de winst.


2. Daarnaast kan je ook JCH Optimize for Joomla toepassen (op www.jch-optimize.net).
Deze extensie comprimeert CSS-en en Javascripts en combineert ze (zet ze achter elkaar).
Naast de (aangeraden) JCH Optimize Pro is er ook een gratis versie, maar die geeft minder mogelijkheden.
Je kan het level van optimalisatie kiezen (instellen), bv. ‘Average’, ‘Deluxe’,...: wij hebben de verschillende levels uitgeprobeerd. Daarna telkens gtmetrix ingezet om de verkregen winst te bekijken.
Andere parameters kunnen ook nog worden bijgesteld, bv. HTML-minification level.
Opm.: in https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights krijg je evenzeer inzicht in laadsnelheid van je pagina’s.

Tijdens de tests die we uitvoerden op een demo-site van Koen, http://www.astamoris.be/r66/index.php, heeft Manu op zijn pc dezelfde test laten lopen. Hierbij enkele
meetresultaten als rapport in PDF-formaat.

GTmetrix-report-astamoris.be-voor-ImageRecycle

GTmetrix-report-astamoris.be-na-ImageRecycle

GTmetrix-report-astamoris.be-JCH-optimize-lazyload

GTmetrix-report-astamoris.be-JCH-optimize-medium

GTmetrix-report-astamoris.be-JCH-optimize-deluxe

GTmetrix-report-astamoris.be-finale-optimalisatie

II. Koen demonstreerde ook nog hoe een hosting bij Siteground in te stellen.


Onder je account heb je ‘Addon domains’. --> 'Create an addon domain'.
Let wel, bedoeld wordt een addon-domain op je account, het gaat dus niet om een subdomein.
Qua naam van het addon domain dien je identiek dezelfde te nemen als de url van je site.

III. Rubriek ‘Dr. Joomla’.


Vraagje Caroline: als je via FTP downloadt, doe je dat dan best binair?
Ja, anders haal je mogelijk corrupte sitefiles binnen.

Jurgen heeft een template waarvan een klassebestand dezelfde naam heeft als een Kunena-file (‘badge’). Daardoor draait e.e.a. in de problemen. Hoe oplossen? Jurgen wil uiteraard zijn template kunnen blijven updaten, dus een andere naam aan de template geven is geen goede oplossing. Content overwrite maken? Of regel maken die als klasse ‘badge’ dan onder die div.id komt?
De gebruikte kopiëren, deze zetten in de custom.css van enkel degene die Jurgen gebruikt (die van Kunena gebruikt hij toch niet). Regel toevoegen dat die custom.css wel moet geladen worden, ook.

Alex heeft klant (internationaal consulting-agency) die in zijn bestaande website een systeem van downloadbare projectfiles wil implementeren, zodat alle voorbije operaties eenvoudig en modulair kunnen worden geraadpleegd door de individuele consultants van het agency.
Jurgen raadt aan hiervoor eens te kijken naar de DOCman-extensie van Joomlatools (www.joomlatools.com), of naar bv. JoomDoc van Artio (www.artio.net).