Aanwezigen

We zijn met 12 deelnemers, ondanks de afwezigheid van enkele vertrouwde gezichten.

Agenda

1) Welkom
2) Planning aangaande de JUG-website
3) Verslag 'J and Beyond'
4) Advanced Module Manager
5) Resize foto's en beveiligingstips
6) Vastleggen data komende vergaderingen + aanduiden volgende voorzitter
7) Rondvraag

Opdrachten & Op te volgen na deze vergadering

Agendapunt 

 Wie 

Wat

2) Wim Gaat sprekers uitnodigen voor de JUG van november

Verslag

1) Welkom

Michel heet iedereen hartelijk welkom.

De aangeduide voorzitter voor deze vergadering is verontschuldigd, net als de twee personen die aangeduid waren om ons iets te vertellen over Advanced Module Manager. Daarom kende deze vergadering een eigen verloop dat volledig afweek van de voorziene agenda. Dat deed echter allerminst afbreuk aan het zeer boeiende karakter van onze bijeenkomst! Het werd interessante, open vergadering in een aangename, constructieve sfeer.

Omdat de vergadering een ander verloop kende los van het vastgestelde programma, zullen we in dit verslag dan ook een eigen indeling aanhouden die wat structuur brengt in de besproken onderwerpen.

2) Praktische afspraken en planning

We vergaderen vandaag in een ander lokaal van het CVO in Temse. Voortaan zullen we in dit nieuwe lokaal vergaderen omdat het andere niet meer kan opengesteld worden tijdens onze vergadermomenten. Voordeel is wel dat de nieuwe lokatie uitgerust is met (dualboot-)pc's.

Koen lanceert het voorstel om wat vroeger te beginnen in de toekomst: om 9u i.p.v. 9u30. (Onze bijeenkomsten zijn al enkele keren uitgelopen.) Niemand oppert enig bezwaar, dus wordt het voorstel éénparig aangenomen. Vanaf volgende maand starten we een half uurtje vroeger.

Michel stelt voor om de bijeenkomst van december te schrappen omdat de eindejaarsperiode zo druk is. Ook dit voorstel wordt algemeen aanvaard: we schrappen de JUG van 14 december.

Onze resterende vergaderingen van 2013 vallen dus op 19 oktober en 16 november om 9 uur, in het CVO van Temse: http://goo.gl/maps/Z3Xnl (Ons vergaderlokaal bevindt zich bij de groene pijl. Ingang door de blauwe deur, bij de rode pijl op de foto hiernaast.)

Voor onze bijeenkomst in november wordt getracht een Nederlandse spreker naar België te halen. We zouden dan wel later op de dag vergaderen, zodat onze Nederlandse gast voldoende verplaatsingstijd heeft en niet in het midden van de nacht uit z'n bed hoeft. 

Luc DM stelde een lijst samen van extensies die ook nog besproken zouden kunnen worden op de JUG. De hyperlink in het artikel verwijst naar een Google Document met twee tabbladen onderaan de pagina: gebruikte extenties en extensies waarvoor men interesse heeft.

3) Ervaringsuitwisseling: extensies

Stackideas

Stackideas.com biedt uitstekende extenties aan voor weblogs. Je ziet het overal opduiken, ook op de professionele blogs.

Andere voordelen zijn:

 • Uitstekende support
 • Wijst zichzelf uit. Heeft een tutorial maar op een uurtje ben je ermee weg
 • Bevat 30 à 40 sjablonen, css kan volledig aangepast worden
 • Gebruiksvriendelijk, visueel attractief
 • Gebruikt de tags van Joomla 3
 • Is echt een verrijking

Jammer genoeg is al dit moois niet gratis, maar voor wie blogsites onderhoudt is het zeker de investering waard.

Over foto's en galerijen

Simple Image Gallery is goed, maar Very Simple Image Gallery en Very Simple Image Rotator zijn beter.
Ook goede resultaten worden gemeld met RS Gallery.

Phoca wordt niet vaak meer gebruikt, het is veel te ingewikkeld geworden.

Attachments

Attachments is een ideale extensie voor het koppelen van bijlagen. 't Is een gratis extensie op de koop toe!

Opening Hours

Opening hours is een uitstekende extensie voor het weergeven van openingsuren met als surplus dat ook de actuele openingstijden van dat moment getoond worden.

Helium HTML Editor

Joomlashack heeft een nieuwe editor ontwikkeld die nog niet op de JED staat. Er blijken nog geen Vlaamse JUG'gers te zijn die ervaring hebben met de Helium HTML Editor.

4) Ervaringsuitwisseling: Joomla core

Meertalige website

De vertaalmodule in de core van Jooma 3 werkt heel goed. Het vraagt wel wat tijd en net als vroeger met Joomfish moet je nog altijd zelf je vertalingen maken. Maar de implementatie gaat heel goed. 

5) Just! (Joomla users secret tips!)

Leer iets bij - Lynda

Lynda.com is een online platform met tal van videotutorials, ook over Joomla 3. Bij Joomla! 3 Essential Training onder punt 11 vind je een tutorial over het maken van een meertalige website.

De tutorials zijn betalend, maar de items die in vetjes op de website staan kunnen gratis bekeken worden. Van de andere filmpjes is enkel een intro vrij te bekijken bij wijze van teaser. Een abonnement van een maand kost $25. Voor oefenbestanden moet bijbetaald worden.

De tutorial 'Templating with Joomla! 3 and Bootstrap' is ook erg goed, maar begin wel eerst met de Bootstrap-tutorial te bekijken. Er zijn ook tutorials voor php, Excel, Photoshop, enz...

Op de vraag naar een groepsabonnement op Lynda door de JUG komt weinig animo, omdat de professionals onder ons dergelijke kosten fiscaal kunnen aftrekken.  Soms bots je elders op het wereldwijde web ook al eens op Lynda-tutorials...

Draag iets bij - Transifex

Transifex.com is een platform van volunteers die bijdragen aan vertalingen voor alle grote extensies (*). Vertaalt ook voor het eerdergenoemde Stackideas.

(*) = Deze zin is voor 95% vertaald ;-)

Creëer eens iets - Artisteer 4

De nieuwe versie van Artisteer voorziet in Responsive templates. In preview kan je het resultaat op verschillende beeldresoluties bekijken. Er is wel nog een probleem met de responsive header. Foto's worden afgekapt. Een oplossing zou kunnen zijn om 3 headers te maken en deze aan te sturen met een stukje code in het index.php bestand.

Responsive design is goed en wel maar vanaf er 1 module niet responsive is, draait de weergave van de gehele website in de soep. Een goed uitgangspunt bij het creëren van een template is 'keep it simple': een bezoeker moet na maximaal 3 clicks bij zijn bestemmingspagina kunnen komen.

Template Toaster zou een alternatief zijn met quasi gelijkaardige mogelijkheden, maar nog niemand van ons blijkt er ervaring mee te hebben.

Het Gantry Framework wordt ook vaak gebruikt, maar Wim heeft er een slechte ervaring mee gehad (extreem trage laadtijd van een website) en geeft nu de voorkeur aan Gavick.

6) Dr. Joomla: kwaaltjes & oplossingen

a) Een vertaalprobleem met RocketSearch wordt besproken.

b) Hoe kan je een gebruiker tekst laten bewerken op een Custom HTML Module zonder toegangsrechten tot andere site-onderdelen te verlenen?

 • Een user bijmaken in de backend en toegang geven langs het frontend. Wanneer je rechten toekent, kan dat rechtstreeks bij de betreffende module. Je zal wel een keuze moeten maken: de rechten van de publisher uitbreiden, of de rechten van de beheerder inperken.
 • Het kan ook met ACL Manager
 • Of Articles Anywhere installeren en daarna rechten geven

c) Hoe kan je een linkje Classic view/Responsive view implementeren?

 • Meerdere templates maken en koppelen aan een menulink
 • De extensie Mobile komt hieraan ook tegemoetkomen

d) De upgradeproblematiek van Joomla 1.5 websites wordt besproken. Wie bouwt al in Joomla 3?

 • Al heel wat gebruikers zijn gestart in Joomla 3
 • Wim is nog erg voorzichtig: zolang we niet aan J 3.5 zijn, is deze versie nog in ontwikkeling en is het te vroeg om over te stappen. Voor een statische site zou het nog kunnen, maar voor een webwinkel... no way! En dan nog zal Wim Joomla 3.5 eerst grondig testen alvorens te upgraden. In geen enkel geval is risico mogelijk voor de betalende klanten.

e) Voor een duikersclub wordt de vraag gesteld waarmee men het beste af is: een website of Facebook?  De pluspunten van een website zijn:

 • Meer gepersonaliseerd
 • Het aanbod aan issues is beter
 • Je hebt alles zelf in de hand
 • Het is een uithangbord voor de club
 • De content op de website blijft jouw eigendom
 • De gebruiksrechten blijven jouw eigendom
 • Je komt professioneler over
 • De privacy is beter
 • Het commentaar is beter te beheren
 • Wanneer een lid afhaakt, kun je zijn toegangsrechten aanpassen
 • Is ideaal voor het publiceren van blijvende, nuttige info

      De nadelen van Facebook zijn:

 • Je bent volledig afhankelijk van de policy van Facebook. Wanneer FB morgen zijn securityregels aanpast, onderdelen betalend maakt of een editor oplegt, heb je geen enkele inspraak en sta je voor het blok.
 • Facebook kan zogenaamd niet verdwijnen, maar dat dachten duizenden mensen van Lernhout & Hauspie ook.
 • Alle content op Facebook is niet langer van jou. Je verliest je eigendoms- en gebruiksrecht en wordt gemakkelijker gekopieerd.
 • Sommige mensen staan erg afkerig van Facebook omdat ze niet willen dat foto's van hen ongevraagd verspreid worden op internet. Met een FB-account heb je maar weinig controle over de foto's die gepost worden.
 • Je hebt nauwelijks controle over het commentaar dat gepost wordt.
 • Wanneer een lid afhaakt, probeer dan ook maar eens zijn/haar Facebookaccount te laten verwijderen of loskoppelen...
 • Facebook is veeleer geschikt voor vluchtige info zoals blog- of forumposts, maar niet voor blijvende, nuttige info.

      Je zou wel een integratie tussen website en Facebook kunnen overwegen: Facebook is immers toegankelijker voor de meeste mensen.
      Je kan op de website ook een login voorzien op basis van een Facebookaccount. 

7) Oproep

World Conference in Boston

Peter vraagt of er iemand naar de World Conference in Boston gaat. Wim twijfelt nog enigszins. De World Conference gaat door van 7 tot 10 november en de deelnamekosten zijn aftrekbaar voor professionelen. Een vlucht vanuit Amsterdam kost zo'n 560 euro.

Joomla cursussen

Er is nog plaats op enkele Joomla cursussen:

 • Joomla 1 - Dinsdagavond bij Caroline - CVO Janitor St.-Niklaas
 • Joomla 2 - Woensdagavond bij Caroline - CVO Janitor St.-Niklaas
 • Joomla 3 - Donderdagavond bij Michel - CVO Temse

De volgende bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 19 oktober om 9 uur in CVO Temse.
Met dank aan CVO Temse voor het bereidwillig ter beschikking stellen van het lokaal, het netwerk & de computerinfrastructuur!