VERSLAG JUG VLAANDEREN 25 april 2015

Agenda:

09:00 - 09:15 / Welkom op de jug
09:15 - 10:00 / Alex geeft een presentatie rond ACYMailing
10:15 - 12:00 / Nabespreking over het bezoek aan de Joomladagen in Nederland.
aansluitend is er een DR Joomla!

Verslag van de bijeenkomst

 

1. ACYMailing

Alex geeft vandaag toelichtingen over het gebruik van AcyMailing - een van de krachtigste componenten voor nieuwsbrieven.

Even nadenken over het principe rond het beheren van uw nieuwsbrieven is nodig.
Een van de eerste zaken waar je volgens Alex moet over nadenken is - zal ik het beheer van de mijn nieuwsbrieven doen binnen mij site - of buiten mijn site (bvba bij Mailchimp)
Binnen de "eigen site" heeft het voordeel toch wel alles zelf onder controle te hebben, hoewel er soms problemen kunnen zijn met spamfilters. Momenteel heeft Alex toch problemen met Siteground en het sturen van testmails naar het eigen domein.

De component

Zelfs de gratis versie van AcyMailing is heel compleet. Andere versies geven uiteraard meer mogelijkheden (bvb extra velden zoals voornaam)

Bij de installatie zijn er zijn een heel aantal instellingen te doen. Een van de voornaamste is het aantal mails per uur dat je kan versturen ; het wachtrijprobleem. Best te checken bij uw hoster voor de settings. Toch wel opletten bij shared hosting daar deze volumes erg beperkt zijn. Alex werkt momenteel bij Siteground met volgende settings: 40 emails versturen, en dan 6 minuten wachten, dan de volgende 40 emails versturen enz.

De module

Je mag niet de vergeten de module te installeren om mensen te laten intekenen op uw nieuwsbrieven. Van deze module zijn verschillenden weergave methodes mogelijk. Het inschrijven op mailing lijsten kan ook via bvb formulieren die je op uw site hebt, die je koppelt aan AcyMailing, zodat mensen die een formulier invullen ook op de mailing lijst komen.


Nieuwsbrieven maken

Je start met een template aan te maken (kan je makkelijk zelf maken) of je koopt een aantal voorbeelden die je nog kan personaliseren.
Er wordt makkelijk met tabellen gewerkt om de opmaak consequent te houden in de verschillen mail-clients. Het is ook aangeraden om uitvoering te testen in de verschillende email-clients.

Na het opmaken van een nieuwsbrief ga je deze koppelen aan “verzend lijsten”. Je kan veel lijsten gebruiken en soms heeft dit zijn nut. (Alex licht toe, maar dat buiten het verslag)


Statistieken

Je kan op de statistiek raadplegen wie gelezen heeft, of lezers hebben doorgeklikt etc. Deze resultaten dienen uiteraard wel geïnterpreteerd te worden, maar zijn waardevol.
Je kan ook raadplegen welke persoon in uw lijsten welke nieuwsbrieven gelezen heeft en of hij heeft doorgeklikt.

Bounce afhandeling

Je kan acties instellen wat er met bounce gebeurt.  Bounce mails zijn mails die niet konden worden afgeleverd, (bvb email adres bestaat niet meer); zo kan je bvb dit mailadres automatisch uit je bestanden laten verwijderen.

Lijsten

Handige tool om lijsten te markeren met een kleurtje. Volgens Alex kan het soms heel nuttig zijn om met meerdere lijsten te werken, de koppeling van een email aan een lijst is heel eenvoudig. AcyMailing zorgt er zelf ook voor dat een email nooit 2 of meer keren naar eenzelfde email adres vertrekt.


Uiteindelijk toont Alex een aantal voorbeelden uit de praktijk, van mailings die hij naar zichzelf gestuurd heeft.


2.Joomla dagen 2015

Er worden toelichtingen en ervaringen gewisseld tussen mensen die aanwezig waren.
Klik hier voor de site van de Joomladagen.

3. DrJoomla

  • Er worden ervaring gewisseld rond het instellen van JCE editor per gebruiker - gebruikersgroep. Manu is ook op zoek naar info rond het personaliseren van “Styles” venster - als iemand hem kan helpen....
  • Er worden vragen gesteld rond het gebruik van LESS Rob helpt even verder met te verwijzen naar Perfect web team Hans Kuijpers. Hier meer info
  • Xmap. Bestaat niet meer. Vervangen door osmap.  iedereen die deze extensie gebruikt zal ze in de loop van de tijd moeten vervangen.
  • Frameworks. Voor en nadelen. Wim verwijst ook naar de workshop op de joomla dagen.  Hier kan je een presentatie bekijken van de JUG groep Utrecht rond Helix framework. 
  • Suggesties en problemen met joomla kunnen altijd gemeld worden op http://issues.joomla.org/

 

 

Volgende meeting

Deze staat ingepland op 16 mei 2015.

Voorlopig agenda

  • Joomla dagen deel 2
  • Caroline geeft toelichtingen rond het gebruik van MODALS van Peter van Westen