Als je aan andere web-collega’s vraagt welke FTP-programma zij je aanraden dan is het vaak FileZilla,  of het programma dat zij gewoon zijn. Daar kom je goed mee weg maar zo mis je misschien functionaliteiten of eigenschappen die beter aan je eisen voldoen. Ontdek het zelf in de 14 FTP-programma's die we hier bespreken.

Begin dit jaar verscheen er een artikel van Arsenault Cody waarin hij meerdere FTP-programma's in het kort besprak. Ik heb er enkele getest en mijn bevindingen samen met die van Cody hieronder neergepend.

Er worden zowel eenvoudige als zeer professionele programma's besproken, gratis en te betalen. Daar ik geen Linux noch een Mac bezit zijn de eigen tests beperkt tot Windows. De snelheid in overdracht van grote of veel bestanden zal je ook moeten missen, evenals hoe het programma reageert bij mislukken van zulke overdracht.
Maar onderstaande bespreking bevat alvast genoeg criteria om een juiste(re) keuze te maken.

Inhoudstafel

Gratis FTP-clients

FileZilla

Dit is bij mijn collega's het meest gebruikte & aangeraden FTP-programma.
Het is multi-platform en neemt niet veel PC-resources in beslag. Installatie is simpel dus kan je meteen aan het werk.

Filezilla hoofdscherm
 

De uitgebreide documentatie zal zeker nieuwere ontwikkelaars van pas komen.
Functies zoals filteren op bestanden en de mogelijkheid om twee mappen te vergelijken vergemakkelijken het werk zeker als er een groot aantal bestanden staan.

Filezilla mappenfilter

De interface is duidelijk maar kan misschien door zijn beperktheid professionele web-ontwikkelaars afhouden.

Opmerkelijkste kenmerken:

 • Beschikbaar voor Windows, Mac OS X, en GNU / Linux
 • Ondersteunt FTP, FTPS, SFTP en IPv6
 • Tab-gebaseerde interface en makkelijke login
 • Drag-and-drop bestandsoverdracht
 • Gesynchroniseerd browsen
 • Nederlandse versie beschikbaar
 • Mogelijkheid tot pauzeren en hervatten bij het uploaden van grote bestanden

https://filezilla-project.org

WinSCP

WinSCP is een gratis, lichtgewicht programma vergelijkbaar met FileZilla. In eerste instantie gemaakt als een hulpmiddel voor het veilig kopiëren van bestanden tussen twee computers, is FTP-functionaliteit nu ook in WinSCP geïntegreerd. Cody prijst WinSCP om zijn superieure veiligheid.

 WinSCP hoofdscherm


WinSCP kan tekstbestanden openen in uw favoriete editor op je PC. Bij bewaren uploadt WinSCP automatisch uw wijzigingen naar de externe server.
In WinSCP mis ik wel de waarschuwing als je een bestand gaat overschrijven, het weglaten van een bevestigings-vraag maakt het werken wel sneller. Dus of de afwezigheid hiervan een voor- of nadeel is, hangt van je voorkeur af.
Het enige nadeel voor sommige ontwikkelaars is dat WinSCP exclusief is voor Windows.

Opmerkelijke kenmerken:

 • Snel en lichtgewicht
 • Ondersteunt FTP, SCP, SFTP en WebDAV protocollen
 • Drag-and-drop bestandsoverdracht
 • Geïntegreerde tekstverwerker zorgt voor snelle file bewerken
 • Remote bewerkingsmogelijkheden
 • Gesynchroniseerd browsen
 • Handige snelkoppelingen
 • Meer dan 30 taalopties waaronder Nederlands
 • Draagbare versie beschikbaar

https://winscp.net/eng/docs/lang:nl

Filezilla ↔ WinSCP

Omdat ikzelf gebruikservaring heb met FileZilla en WinSCP vermeld ik hieronder de grootste verschillen die hierboven niet vermeld staan:

Beiden hebben een Nederlandstalige versie van het programma maar de technische documentatie op hun sites is in het Engels, enkel bij WinSCP is inleidende documentatie in het Nederlands beschikbaar.

De interface van Filezilla is minder overladen door knoppen en werkbalken wat rustiger overkomt.
Beiden laten toe om de verschillende panelen (mappen-structuur, bestandenlijst, overdrachtspaneel) voor de bron (lokale machine) en doel (server) al of niet te tonen.
In WinSCP kan je aan bepaalde servers een kleur toekennen. Deze kleur verschijnt ook als achtergrond in het hoofdscherm. Dus de roze kleur in de hier getoonde afbeeldingen van WinSCP zijn door mij uitgekozen.

Het filteren van bestanden doe je in WinSCP adhoc met wildcards terwijl je in FileZilla een preset van filters kan maken & gebruiken.
Filezilla bestandsfilter:

Filezilla mappenfilter

WinSCP bestandsfilter:

WinSCP filter

De overdrachtssnelheid kan je in Filezilla beperken. Dit kan bij WinSCP niet maar je kan je wel kiezen om de transfer al of niet op de achtergrond te laten uitvoeren. In de configuratie kan je kiezen om het venster van de transferwachtrij te sluiten als de transfers gedaan zijn. Bij het lanceren van een transfer kan je ervoor kiezen om de sessie te sluiten als de transfer gedaan is, of zelfs je PC af te sluiten. In de afbeelding hieronder zie je hoe de keuze zich aandient; in de Engelstalige versie verschijnt het woord “Disconnect” volledig op het scherm in tegenstelling tot de Nederlandstalige versie waar “Verbinding verbreken” gedeeltelijk verborgen is. De optie om automatisch de verbinding af te sluiten na de transfer, is een optie waarvan ik veel gebruik van maak.

WinSCP eindigen

In Filezilla kan je gemakkelijker alle mislukte overdrachten overzien daar ze in een apart paneel getoond worden.  In één van eerder getoonde afbeeldingen kan je dit te zien als de tab “Mislukte overdrachten” (in het onderste paneel).

Om de server te kiezen waarmee je je wil verbinden gebeurt in WinSCP in hetzelfde venster als datgene waar je de verbindingen gedefinieerd hebt. Een leuk detail is dat men een kleur kan toewijzen aan de server om de keuze sneller, intuïtiever te laten gebeuren. Je kan ze ook onder zelfgemaakte mappen schikken (zoals je in de afbeelding hieronder kunt zien onder de map "Oud").

WinSCP serverlijst

Bij Filezilla is dit enkel een lijstje maar je kan dan wel je veel gebruikte verbinding onder het hoofdmenu onmiddellijk aanklikbaar maken (de zogenaamde snelverbinding). In de afbeelding hieronder is het lijstje zichtbaar terwijl van de snelverbinding nog maar enkel het veld voor het gebruikersnaam zichtbaar is.

Filezilla serverlijst

Wat in WinSCP minder handig opgevat is, betreft de favorieten. Die moet je oproepen terwijl bij Filezilla de favorieten zonder poespas ter beschikking staan.

Ook het overschrijven van bestanden is veel beter uitgewerkt in Filezilla: daar heb je heel wat opties terwijl dit bij WinSCP volledig ontbreekt.

Wat WinSCPr wel voorziet is een gemakkelijke manier om bestanden van de server te kopiëren naar een andere plaats op die server. Via het contextueel menu (rechtermuisklik) vind je de optie Dupliceer (Shift F5) waarna je uit de mappenlijst de bestemming voor de copy moet kiezen.

Via het openingsscherm van WinSCP kan je een PuTTY sleutel genereren en PuTTY oproepen (als je dit mee geïnstalleerd hebt). Idem dito voor Pageant wat een SSH authenticatie agent is, het houdt je private sleutels gecodeerd in geheugen zodat je ze niet moet hertypen.
Op de remote server even een commandline uitvoeren is ook zeer eenvoudig te doen (in een apart paneel).

Voor de meeste commando's voorziet WinSCP shortcuts wat de veelgebruikers zullen waarderen. Vandaar wellicht ook de vele knoppen die boven de panelen staan.

FireFTP

Hoewel FireFTP geen stand-alone FTP-programma  is maar een add-on voor een browser, biedt het veel van dezelfde kenmerken als haar concurrenten. FireFTP is een extensie voor Mozilla Firefox, zodat je je bestanden kunt beheren zonder je browservenster te moeten verlaten.
FireFTP is gratis en werkt net zo goed in Windows, Linux en Mac OS X mits je op die platforms de webbrowser Firefox Mozilla gebruikt.

FireFTP hoofdscherm

 

 

 

Ook al heb je een volwaardige FTP-client, dan kan FireFTP toch nog handig zijn als extra instrument voor snelle uploads of downloads.

Hoe weinig de functionaliteiten er ook zijn, je kan toch een editor kiezen waarmee je bestanden wil openen:

FireFTP bestandsassociatie

Als uw internetverbinding wordt onderbroken tijdens het overbrengen van bestanden, zal de overdracht automatisch hervat worden wanneer de verbinding terug tot stand komt. De eenvoudige gebruikersinterface maakt FireFTP bijzonder gebruiksvriendelijk voor beginners.

Belangrijkste kenmerken van FireFTP:

 • Ondersteunt FTP, SSL, TLS, SFTP, FXP en IPv6
 • Drag-and-drop bestandsoverdracht
 • Bestands compressie
 • Proxy-ondersteuning
 • Timestamp synchronisatie
 • Bestandshashing
 • Geen Nederlandstalig versie maar er is dan ook weinig tekst in de interface
 • Compatibel met Firefox Portable

Hoewel de commentaren op de extensie begin 2017 allemaal negatief zijn omdat de plug-in niet leek te werken, blijkt deze in de Firefox versie 51.0.1 (32 bit) toch te werken.
Er zouden meerdere talen beschikbaar zijn maar ik kreeg Nederlands niet te zien in mijn Engelstalige browser (waar Belgisch Nederlands wel als voorkeurs-taal voor content ingesteld is). Dit lijkt mij hier geen probleem omdat er maar een minimum aan (menu)opties, knoppen, …. aanwezig zijn .

AndFTP

Dit is een FTP-programma specifiek voor het Android operating systeem. Bestanden op jouw Android tablet of smartphone kan je met deze app overzetten naar een FTP-server. Je kan er zelfs mappen mee synchroniseren. De ontwikkelaars hebben extra aandacht besteed aan veiligheidsrisico's.

We vermelden het hier enkel als aanvullende software die handig is als je veel met je Android apparaten op pad bent. Let wel: bij een bezoek op de site blijkt de laatste update te dateren van januari 2014.

Opmerkelijke kenmerken AndFTP:

 • Ondersteunt FTP, FTPS, SCP en SFTP
 • Aangepaste FTP en SCP-opdrachten mogelijk
 • Herneemt de verbinding
 • Faciliteert verwijderen van bestanden
 • Ondersteunt SSH, RSA en DSA private key authenticatie
 • Laat het "delen" van bestanden toe (sociale netwerken)
 • Open bestanden via app
 • Bestandsbrowser op je Android apparaat en op de remote server
 • Actieve en passieve FTP modes
 • Meerdere taalopties maar geen Nederlands

http://www.lysesoft.com/products/andftp/

FOFF

FOFF of Free Open FTP Face, is een ander open-source, multi-platform programma voor Windows, Mac, Linux en BSD.

De interface is ontworpen met eenvoud in het achterhoofd en dit behelst ook de functionaliteiten, alles gefocust op het transfereren van bestanden.

Ondanks de eenvoud is er toch een viewer voor afbeeldingen en kan je zelfs geluidsbestanden beluisteren.

MAC versie:

FOFF Mac hoofdscherm

Windowsversie:

FOFF Windows messages

U kunt FOFF downloaden van de Ubuntu repository https://apps.ubuntu.com/cat/applications/lucid/foff/ . Voor Windows heb je GTK+ runtime nodig om de pyhton commando's te interpreteren. Of dit programma dan toch de moeite loont in vergelijking met de vorige besproken programma's lijkt mij twijfelachtig.

Belangrijkste kenmerken van FOFF:

 • extreem lichtgewicht
 • eenvoudige gebruikersinterface
 • Geschreven in python
 • Bookmark manager
 • Remote muziekbestanden kunnen beluisterd worden
 • Afbeeldingen en tekst bestanden kan je bekijken maar niet editeren in de gratis versie.
 • De professionele versie laat toe om kleuren te configureren voor de editor
 • Met 1 klik kan je bestanden (de)comprimeren
 • Geen Nederlandstalige versie

FreeFTP

FreeFTP is veel eenvoudiger dan de meeste anderen FTP-programma’s.

FreeFTP hoofdscherm

Mocht je de gratis versie echt smaken en meer willen, overweeg dan een betaalde versie, het zogenaamde DirectFTP dat tal van meer geavanceerde functies aanbiedt en dit voor $39.

Belangrijkste kenmerken van FreeFTP:

 • minimalistische maar daardoor ook zeer rustige interface
 • Drag-and-drop bestandsoverdracht
 • Ondersteunt FTP, SFTP, FTPS en HTTP
 • Handig bladwijzer en geschiedenis features
 • In de gratis versie geen mogelijkheid om bestanden te editeren
 • Automatisch HTML-code vervollediging (in betalende versie)
 • One-click backup
 • Enkel een Engelstalige versie beschikbaar

http://www.coffeecup.com/free-ftp/
Er is een kans dat het programma ten dode opgeschreven is: de laatste update dateert van augustus 2013 (maar werken doet het programma nog steeds).

Betalende versies

Transmit

Een grote groep ontwikkelaars zweert bij Transmit als beste FTP-client voor Mac is.

De data-transfer zou een pak sneller zijn dan sommige andere FTP-clients. Er is ondersteuning voor multi-verbinding wat de stabiliteit van uw grote transfers ten goede komt. In aanvulling op de standaard functies, kunt u geavanceerde server-voorkeuren in stellen in de Overdracht sectie.

Mappen, zowel lokaal als remote, evenals externe drives kan je eenvoudig door een met klik & sleep in de navigator zichtbaar maken. Door te werken met tabs blijft de navigatie tussen al die verschillende elementen gemakkelijk en overzichtelijk.

De afbeelding hieronder is geen zelfgemaakte schermafdruk en bevat pijlen en rode bollen om aantekeningen te maken maar het geeft je al een idee.

Transmit voorstelling 

Opmerkelijke kenmerken:

 • Uitzonderlijk snelle transfers
 • Je kan bandbreedte beperken
 • Ondersteunt FTP, SFTP en WebDAV
 • Ondersteunt Amazon S3 CloudFront
 • Ingebouwde editor (met lijnnummering)
 • Je kan SSH commando's ingeven (Zuip, unzip, ..)
 • Overzichtelijke favorieten
 • Geavanceerde file overslaan opties
 • Waarschijnlijk geen Nederlandse versie
 • https://www.panic.com/transmit/  Voor $34 is het jouw app voor op je Mac.

CuteFTP

De interface is zeer duidelijk en blijft zeer overzichtelijk ook al open je meerdere servers of bestanden. Voor elk geopend element, bestand of serververbinding, komt er steeds een tab bij die een aparte kleur krijgt.

CuteFTP hoofdscherm

Het is een krachtige FTP-client die een snelle transfer van bestanden verzekert. Je kan tot 100 transfers tegelijkertijd uitvoeren. Dankzij TappIn-support ( https://www.tappin.com/products ) kan je bestanden tussen computers en meerdere mobiele apparaten vrijwel onmiddellijk delen. Volgens Cody zou CuteFTP regelmatig om jouw wachtwoord vragen (voor extra beveiliging) maar gedurende mijn testperiode heb ik er echter niets van gemerkt.

CuteFTP serverlijst

CuteFTP heeft alle functies die u van een professionele FTP-client zou verwachten. De geavanceerde search tool is vooral handig als u een grote hoeveelheid bestanden beheert. Transfers zijn snel maar kunnen ook tussen verschillende servers uitgevoerd worden.

CuteFTP Sync Backup

Je kan macro's maken om transfers te automatiseren (zo kan je jouw handelingen in het programma opnemen om die dan nadien te laten uitvoeren), backuppen d.m.v. synchroniseren kan je deels automatisch doen (detecteert automatisch gewijzigde bestanden via het monitoren van lokale mappen).

Bij mijn test was de teksteditor voor CSS of PHP zeer eenvoudig, geen code-check noch kleurindicaties maar wel lijnnummers, bij HTML is er wel een code|syntax-kleurindicatie.

Hoewel CuteFTP voor zowel Windows als Mac beschikbaar is, heeft de Mac-versie niet zo veel functies als de Windows-versie. Vandaar het prijsverschil: Windows versie $60 , Max OS X: $40. Je kan een proefversie gedurende 30 dagen gratis uitproberen. Varianten zoals CuteFPT Lite, Home en Pro zijn nu allen vervangen door de te betalen versie.

Opmerkelijke CuteFTP Kenmerken:

 • Ondersteunt FTP, HTTP, SSL, SFTP en WebDav
 • Ondersteunt Unicode
 • Ondersteunt Tappin, OpenPGP encryptie, en OTP
 • Multipele verbindingen tegelijkertijd mogelijk
 • Drag-and-drop bestandsoverdracht
 • Gemakkelijke synchronizatie-opties
 • Wachtwoord manager
 • Geavanceerde authenticatie protocol
 • Uitgebreide klantenservice
 • Meerdere talen maar geen Nederlands

https://www.globalscape.com/cuteftp

 

Cyberduck

Cyberduck is bekend om zijn visueel aantrekkelijk gebruikersinterface, maar de populaire FTP-client is ook handig om je meerdere bestanden goed georganiseerd te houden, aldus Cody.

Cyberduck hoofscherm

Met de Quick Look-functie kan je je bestanden inkijken. Bij het transfereren of synchroniseren van bestanden zijn er tal van mogelijkheden om deze taak te naar jouw keuze uit te voeren.
Sterk punt is de eenvoudige integratie van externe editors, waardoor je bestanden onmiddellijke kunt bewerken.

Net als FileZilla, is Cyberduck open-source en multi-platform, helaas is er nog geen Linux-versie beschikbaar. Integratie met het systeem technologieën zoals Finder en sleutelhanger maken Cyberduck vooral aantrekkelijk voor Mac-gebruikers.

Cyberduck Cloud

Belangrijkste kenmerken van Cyberduck:

 • Ongeëvenaarde bookmarking
 • Ondersteunt externe editors voor onmiddellijke file bewerken
 • Ondersteunt FTP, SFTP, OpenStack Swift, WebDAV en Cloud diensten zoals Amazon S3, Google Drive en Dropbox
 • Geavanceerde SSH-functionaliteit
 • Beschikbaar in Nederlands
 • Log meldingen in systeemvak

https://cyberduck.io/ aanschafprijs 23,79 Euro in de App-winkels voor iOS / Windows.

SmartFTP

SmartFTP is een andere goede optie voor professionele gebruikers dankzij haar uitgebreide protocol ondersteuning.

Naast het uitvoeren van belangrijke taken, zoals back-up, heeft SmartFTP een visuele vergelijkingsfunctie waarmee het eenvoudig wordt om twee mappen te vergelijken en in sync te houden.

 SmartFTP hoofdscherm

De geïntegreerde editor is perfect geschikt voor professionele ontwikkelaars omdat die handige functies, zoals syntax highlighting, bevat.

Ben je geïnteresseerd in SmartFTP, probeer dan de beperkte versie; om van alle functies te genieten zal je wel in je geldbeugel moeten grijpen. Een licentie voor meerdere gebruikers kan op een korting rekenen.
SmartFTP is alleen beschikbaar voor Windows, prijzen starten vanaf $70.

Opmerkelijke SmartFTP Kenmerken:

 • Ideaal voor een breed scala aan professionele projecten
 • Ondersteunt FTP, FTPS, SSH, SFTP en WebDAV
 • Ondersteunt Amazon S3, Google Drive, Microsoft Onedrive
 • Multipele verbindingen tegelijkertijd mogelijk
 • Zoekfunctie naar bestanden op de remote server mogelijk
 • Afbeeldingsbestanden kunnen in de bestandsbrowser als (een kleine) afbeelding getoond worden
 • Developer georiënteerde editor
 • Veilige mobiel delen van bestanden via Tappin
 • 4 skins beschikbaar (met als hoofdkleuren: wit, blauw, grijs en zwart)
 • Uitgebreide handleiding en (video)tutorials. Meertalige support zou mogelijk zijn maar de laatste post in het Nederlandstalig Forum dateert van 2012.

https://www.smartftp.com/

FlashFXP

Als veiligheid en integriteit belangrijk is, dan zou FlashFXP een goede keuze zijn.
Het programma zou voor zijn veelzijdigheid geliefd zijn in de professionele omgeving.

FlashFXP hoofdscherm

FlashFXP bevat een schat aan tools voor webmasters en een geïntegreerd planningfunctionaliteit voor je bestandsoverdracht.
Zo kan je dus je bestandstransfer automatiseren waarvan je zelfs feedback in je mailbox kan ontvangen. Je zou ook met macro's kunnen werken maar bij mijn testen was niet duidelijk hoe dit te doen.
Vergeleken met CuteFTP lijkt mij deze laatste het pleit te winnen.
Fijn extra: in de setting kan je kiezen om automatisch een kopie te maken van het origineel bestand als je dit (met FlasFXP) bewerkt hebt. In mijn tests leek dit programma het snelst, let wel de transfers heb ik niet gemonitord dus harde bewijzen hiervoor heb ik niet maar Cody waardeerde ook de snelheid.

FlashFXP serverlijst

FlasXFP is enkel voor Windows beschikbaar. Je kan FlasXFP gedurende 30 dagen testen. Een (levenslange) licentie kost $30, de Home-licentie kan je bekomen voor $23 of 20Euro (maart 2017) en mag op 4 PC's geïnstalleerd worden. Er zou ook een portable versie voor USB-sticks beschikbaar zijn maar die vond ik niet op hun site. https://www.flashfxp.com 

Opmerkelijke FlashFXP Kenmerken:

 • Lijst van servers kan je ordenen in mappen
 • Uitstekende prestaties en connectiviteit
 • Ondersteunt FTP, FTPS en SFTP
 • Meerdere verbindingen tegelijkertijd niet mogelijk
 • Drag-and-drop bestandsoverdracht
 • Maximum snelheden voor down- & uploaden kunnen ingesteld worden
 • Sterk wachtwoord-encryptie
 • Gesynchroniseerde browsen en bookmarks folder
 • Mappen vergelijken
 • Bestanden worden duidelijk onderscheiden door iconen, kleuren
 • Kleuren en iconen voor interface zijn configureerbaar
 • Nederlandstalige versie is beschikbaar maar de 9 video-tutorials zijn enkel in het Engels

Commander One

Met een FTP-programma behandel je bestanden op verschillende locaties (lokaal / remote servers), waarom moet die dan, qua interface, anders zijn dan je klassieke bestandsbrowser? Dat is de wat je toegepast ziet bij Commander One en bij Total Commander.
Commander One is enkel voor Mac verkrijgbaar en is in de gratis versie enkel als bestandsbrowser te gebruiken. In de betaalde versie heb de FTP-functionaliteit naast enkele andere extra functionaliteit voor bestandsbeheer en meer.

CommanderOne hoofdscherm

 

CommanderOne serverlijst

Opmerkelijke Commander One Kenmerken:

 • Twee panelen en 3 visualiseringstypes
 • Kleuren voor achtergrond, panelen, tekst en cursor kan kiezen
 • Je kan zelf sneltoets-combinaties maken voor menu-opties / commando's
 • Veilig opslaan server instellingen en wachtwoorden zijn in keychain gehouden
 • Kan zoeken in zip-bestanden
 • In zoekfunctie regular expressies toegelaten
 • Geen Nederlandstalige versie
 • In de betaalde versie is de FTP-functie beschikbaar alsook:
 • Ondersteunt FTP, SFTP of FTPS
 • WebDAV client
 • Amazon S3 client alsook de cloud diensten Google , Dropbox, OneDrive
 • Meerdere verbindingen tegelijkertijd mogelijk
 • Terminal emulator
 • Kan zoeken in 7z,  targz en rar bestanden
 • Kan bestanden op een Android of op een fototoestel beheren
 • 10 thema's of skins

De betalende versie van Commander One heb je voor 28Euro zonder BTW https://mac.eltima.com/file-manager.html . Wil je niet zo veel mogelijkheden en goedkoper, $20, kijk dan eens naar CRAX Commander http://crax.soft4u2.com.

Total Commander

Net zoals het vorige besproken programma is Total Commander in den beginne een bestandsbrowser met als extra FTP. Dit programma is enkel voor Windows en het bestaat als sinds 1996, het werd zeer geliefd toen Windows de 2 panelen in de bestandsbrowser opgegeven had. Ondanks zijn leeftijd wordt het nog steeds onderhouden, enkel de interface evolueert niet echt mee met de tijd.

Het wordt aangeboden als shareware. Zolang je de licentie niet betaalt, moet je bij het opstarten op 1 van de 3 knoppen klikken die ad random wijzigen. Na de testperiode van een maand moet "je je registreren of het programma verwijderen". Een licentie heb je voor $42.

TotalCommander start

Op de website lijkt het of er een gratis mobile versie oor op USB-stick beschikbaar is, maar het is een gratis programma dat je daar download om jouw betaalde (desktop) Total Commander programma naar een USB-stick te kopiëren.

TotalCommander hoofdscherm

Voor nieuwe gebruikers zal de standaard weergave van mappen en bestanden minder fris ogen. Je kan wel veel tweaken maar om bijvoorbeeld PDF-bestanden door Acrobat Reader te laten openen, in plaats van de standaard editor, is mij niet gelukt.

De historiek van bezochte mappen blijkt niet aangepast aan FTP: de mappen die je bezocht in vorige sessies zijn wel als historiek te zien maar daaruit kiezen leidt niet naar de map op de server.

Opmerkelijke Total Commander Kenmerken:

 • Twee panelen
 • Vergelijken van mappen en bestanden
 • Comprimeren in formaten als ZIP, 7ZIP, ARJ, LZH, RAR, UC2, TAR, GZ, CAB, ACE
 • Gecomprimeerde bestanden zal hij ook als mappen behandelen zodat je de daarin aanwezige bestanden kunt zien
 • Ingebouwde FTP-client met FXP en HTTP proxy ondersteuning
 • Interface met tabbladen
 • Uitgebreide zoekfunctie waarbij reguliere expressies mogelijk zijn
 • Gemakkelijk toegang tot geschiedenis en favorieten
 • Ondersteuning voor een paar extra add-ons (gereedschap en plug-ins)
 • Nederlandstalige versie

http://www.ghisler.com/index.htm

 

Het uitverkozen FTP-programma

Wat is nu het beste FTP-programma voor jou?

Sowieso zijn het de operating systemen waaronder je werkt de eerste criteria.

Bekijk ook hoe overdadig de interface is en welke acties je het meest uitvoert (enkel bestanden transfereren of ook editeren, mappen vergelijken, synchroniseren en back-uppen) en welke eisen je daarover stelt (uitgebreide monitoring, mogelijkheid tot automatisering & planning).

Wens je dat je normale bestandsbrowser en je FTP-programma gelijkaardig zijn, dan heb je ook hier keuzemogelijkheden (zeker voor de Mac).

Fijn nieuws is dat de gratis programma's wat betreft kwaliteit en functionaliteit hun mannetje kunnen staan.

Ik vond in de tests CuteFTP de meest indrukwekkende maar de gratis alternatieven Filezilla (meerdere OS) of WinSCP (enkel Windows) zijn al zeer behoorlijk in functionaliteit en gebruikersgemak.

Veel succes met je keuze!
Manu Ampe