In de vorige artikelen werd beschreven waar je (gratis) visueel materiaal kunt vinden en hoe het aanmaken en/of bewerken. In dit derde deel vind je meerdere tools , online diensten die bestandstypen converteren naar andere soorten.

Inhoud

Comprimeren van afbeeldingen werd reeds in het vorige deel van deze artikel-reeks besproken.

Bij het schrijven van het testen van de verschillende diensten en apps die in dit artikel beschreven staan, was de online dienst van www.office-converter.com mij nog niet bekend. Ik vermeld hem nu wel als eerste omdat het voor jou misschien handig is om voor al jouw mogelijke conversies maar & plaats te moeten onthouden & gebruiken. Je er zou namelijk een ontelbaar aantal conversies kunnen uitvoeren zoals voor/met:

 • documenten zoals PDF, Word, Excel, OpenOffice, PowerPoint, XML, ...
 • videos zoals MP4, AVI, FLV, SWF, ... voor Samsung, IPad, IPhone, YouTube, ...
 • audio in formaat AAC, FLAC, MP3, WAV, WMA, ...
 • afbeeldingen als BMP, JPG, PNG, GIF, EPS, PSD, ...
 • e-books in de vorm van ePub, PDF, PDB, HTML, ...

Dus ... proberen maar?!

Ga ja  voor bekend = besproken & getest terrein, lees dan verder :-)

Vooraleer PDF-diensten voor te stellen die specifieke taken uitvoeren, raad ik iLovePDF aan. Met 1 link heb je al veel mogelijkheden voorhanden!

Zo kan je PDFs bijeenvoegen of splitsen, compresseren, pagineren, draaien, deblokkeren en een watermerk toevoegen. Voor het ingeven van het te behandelen bestand kan je kiezen uit jouw Dropbox of Google Drive Cloudopslag of gewoon een bestand uploaden (naar de site toe slepen).

In de conversie-functionaliteit kan je een PDF omzetten naar JPG en omgekeerd, ook de klassieke MS Office Suite bestanden kan je naar PDF laten omzetten en omgekeerd.

Bij splitsen van een PDF zal je bij ingave van het pagina nummer, mits een seconde wachten, in een kleine pop-up een weergave van die pagina zien.

ilovepdf SplitPDF

Als watermerk kan je zowel een afbeelding als tekst gebruiken. Op de ingevoerde tekst kan je de basis-formatering toepassen: grootte (in pt) en font-keuzes tussen Helvetica (bold), Courier (bold) en Times Roman (bold). Voor een afbeelding en tekst kan je eveneens bepalen:

 • de doorzichtigheid (niet transparant, 25%, 50 en 75%)
 • schuin of recht in het document (45°, 90°,180° of 270 graden gedraaid)
 • zijn plaats in het document (verticaal: boven, midden of onderaan + horizontaal: links, midden of rechts)
 • van welke pagina tot welke pagina

Dit is de enige functie waar ik een zwakheid in he tprogramma ontdekt heb: grote foto's kunnen zich zetten over het ingevoerde watermerk.

PDF naar afbeeldingen

PDF to JPeg, pdf2jpg.net laat toe om een PDF om te zetten naar afbeeldingen met volgende dpi: 75, 150 en 300.
Geen gezever met registratie noch watermerk, ongelimiteerd gebruik.

pdf2jpg

Je ziet de vooruitgang van de omzetting online.
Eenmaal geconverteerd kan je pagina per pagina downloaden of alle pagina’s in 1 zip-bestand.

pdf2jpg ConverteerdePDF meerderePaginas

Leuk detail: voor je een geconverteerde pagina download kan je ze nog bekijken wat handig is als je een PDF met meerder bladzijden hebt waarvan je maar enkele bladzijden als afbeelding wil.

Heb je enkel een URL naar de PDF en wil je het bestand niet eerst downloaden, dan kan terecht bij http://www.extractpdf.com/ . Hier zijn evenwel geen extra instellingen mogelijk, dus je selecteert enkel je bestand of de URL en druk dan op Start. De PDF mag niet groter zijn dan 14Mbyte!
Na behandeling krijg je alle afbeeldingen te zien in tabelvorm met de mogelijkheid ze individueel te downloaden of alles in 1 zip-bestand te nemen. Dit overzicht blijft maximaal 20 minuten zichtbaar (omdat nadien de bestanden van hun servers verwijderd worden).

In het voorbeeld hieronder zie je alle afbeeldingen die in het opgeladen PDF-bestand gebruikt werden.

ExtractPDF

 

Van en naar PDF

Online2pdf.com laat toe om documenten en afbeeldingen naar PDF om te zetten. Het laat toe op meerdere bewerkingen op je PDF-bestand uit te voeren.

 onLine2pdf.jpg

Omzetten naar PDF van:

 • Documentformaten: pdf, xps, oxps, ps, rtf, txt
 • MS Office Word: doc, docx, docm, dot, dotx, dotm, wps
 • MS Office Excel: xls, xlsx, xlsm, xlsb, xlt, xltx, xltm
 • MS Office PowerPoint: ppt, pps, pptx, ppsx, pptm, ppsm, pot, potx, potm
 • MS Office Publisher: pub
 • OpenDocument: odt, ods, odp, odg, odi, odm, odc, odf
 • Images: jpg, gif, png, bmp, tif, mdi

En je kan hierbij meerdere inputbestanden laten groeperen tot 1 PDF-bestand.

Bestaande PDFs kan je bewerken:

 • Bladzijden extraheren, roteren, herschikken of groeperen zodat meerdere bladzijden op 1 blad komen
 • Bladhoofd of –voettekst toevoegen (links, rechts en/of midden)
 • Afbeeldingen aanpassen in kwaliteit, resolutie en kleur/zwart-wit
 • Beveiliging met paswoord, verhinderen van kopiëren, printen, wijzigen

Elk van die instellingen geven veel vrijheid, zo kan je voor de resolutie kiezen uit volgende dpi: 50, 72, 96? 150, 200, 300, 600, 1200

Bekijk alle mogelijkheden op https://online2pdf.com/features

Wat daarin ontbreekt is een gegeven PDF omzetten naar een compactere PDF voor web-publicatie of het blad-formaat wijzigen.
Daarvoor kan je terecht op https://docupub.com/pdfcompress . Op het einde van de compressie wordt het percentage winst meegedeeld en kan je kiezen voor een nog sterkere compressie (a.h.v. voorinstellingen maar individuele isntellignen zijn ook toegelaten).

Bemerk dat geen van de 2 vorige online-diensten de mogelijkheid biedt om een pagina te draaien (klokwijs, 90°, ...) wat online2pdf.com wel toelaat.

URL naar PDF

www.web2pdfconvert.com laat toe om een webpagina naar 1 PDF om te zetten maar hun logo rechtsonder is zo groot dat de laatste zin van de bladzijde er soms moet bij inboeten.

Bij http://pdfmyurl.com heb je dit probleem niet. De resolutie van het font is echter zwak. De standaard pagina-setting blijkt niet in portret A4 te resulteren.
Een zelfde principe (en achterliggende converter-applicaite?) vind je op http://pdfcrowd.com hierop beter. Net zoals bij de vorige zijn instellingen enkel mogelijk na registratie. De standaard pagina-setting lijkt in portret A4 te zijn maar dit weerspiegelt zich niet in het resultaat. Een smalle footer met reclame voor de Pro-licence zit onderaan elke pagina (gelijkaardig aan PDFMyUrl.com. 

Als beste komt http://www.verypdf.com/online/url-to-pdf-converter.php er uit. VeryPDF laat trouwens meerdere PDF-gerelateerde bewerkingen toe zolang het bestand niet groter is dan 10Mbyte. Maar waarom er een fout verschijnt met https://breezy.joomlatemplate.joomlashack.com/module-positions blijft mij een raadsel, bij de vorige PDF-converteerders lukte de omzetting wel.

PDF naar HTML

Bij het testen van programma’s die een PDF rechtstreeks omzetten naar HTML heeft geen enkele mij kunnen bekoren. Maar we stellen er wel enkele voor omdat het resultaat misschien wel aanvaardbaar kan zijn als het oorspronkelijk document een eenvoudige structuur heeft (zoals extra tekst in aparte blokken, meerdere kolommen en dan nog doorbroken door afbeeldingen, ...).

www.2pdf.nl = 2pdfconverter.com geven een behoorlijk visueel resultaat. In tegenstelling tot www.zamzar.com , www.pdftohtml.net en www.pdf.investintech.com is de paginering van de PDF niet overgenomen terwijl de code voor aligneren niet per lijn maar per paragraaf gezet wordt. De afbeeldingen zijn ook individuele JPG-bestanden. Spijtig dat het HTML bestand zo opgeblazen is, in de test was het 5 maal zwaarder dan bij de 3 ander converters.

Bij www.pdftohtml.net laad je het PDF-bestand op en het resultaat wordt naar jouw email adres gestuurd na een wachttijd van 30 minuten. Je moet het dan binnen de 24 uur downloaden.
Je bekomt dan een HTML bestand met een folder waarin de afbeeldingen staan. Maar wat blijkt: de webpagina toont de oorspronkelijke paginering. Ook de afbeeldingen zijn per bladzijde gegenereerd als 1 “background image”, dus geen individuele afbeeldingen. Bovendien heeft elke lijn zijn HTML-code om de positionering van de tekst te bepalen. Dus in tijden van responsieve webpagina’s een weinig bruikbaar resultaat.

Bij www.pdf.investintech.com is de gegenereerde code gelijkaardig. Hier blijft de gegenereerde webpagina op hun site voor een periode van 6 maanden. Je kan die link delen via Facebook of Linkedin.
Bij de Zamzar-omzetting zijn de afbeeldingen wel afzonderlijke PNG-bestanden maar bijna voor elk woord werd html-code gebruikt.

www.htmlpublish.com kon ons test-PDF-formaat niet aan. Waarschijnlijk omdat de PDF door MS Word gegenereerd was (dus niet oorspronkelijk in Adobe gemaakt).

www.convertpdftohtml.net behoudt ook de paginering van de PDF, sterker nog: in de browser is er een werkbalk om door de bladzijde te bladeren ... welke niet werkt in Chrome, wel in Firefox.

Merkwaardig dat vele van deze online diensten ook betaalbare software of licenties aanbieden terwijl de gratis uitgevoerde tests geen overtuigendresultaat opleveren.

PDF-Documenten bewerken

www.pdfbuddy.com heeft een duidelijke interface maar blijkt minder aangewezen om pagina’s te herschikken . Er is ook de mogelijkheid om een paar voorgedefinieerde iconen te plaatsen. De Undo maakt niet alleen de laatst aangebrachte wijziging ongedaan maar allen wat men toch niet verwacht. De resolutie van de PDF zou laag zijn (maar wellicht voldoende voor publiceren op web). Om het resultaat te bekomen moet je inloggen of registreren.

http://www.pdfescape.com heeft een ouderwets ogende interface maar laat wel interessante functionaliteiten toe. Je kan pagina’s bewerken: verplaatsen, verwijderen, draaien, bijvoegen, inkrimpen; je kan opmerkingen toevoegen (sticky notes). Geen registratie vereist.

Geen van beide programma's werkt met layers maar de ingebrachte elementen kan je selecteren om ze te verwijderen of veranderen. Bij beiden ontbreekt in de werkbalk een (icoon voor) Selectietool: bij PDFbuddy kies je hiervoor Transform, bij PDFEscape kan je pas iets selecteren als er geen enkel optie in de werkbalk geactiveerd is.

https://www.cutepdf-editor.com/edit.asp blijkt nog in ontwikkeling. Het is nu sterker in document-behandeling en pagina-behandeling dan in editeer-werk zoals tekst of afbeeldingen toevoegen. Document-eigenschappen zoals titel, onderwerp, auteur, sleutelwoorden, open-eigenschappen (al of niet tonen van menu, werkbalk, ..) kunnen gewijzigd worden, evenals de isntellingen voor paswoord en PDF-beveiling. Ook het mergen van meerdere PDF’s is mogelijk.

Heb je geen bezwaar tegen om je documenten in de cloud te bewaren, bekijk dan ook http://www.verypdf.com/online/cloud-api/index.html (zonder registratie wordt er een watermerk op je PDF gezet).

Bij https://dochub.com/ moet je inloggen met je email-adres of met Google of Dropbox account. Je kan dan het te bewerken document inladen van je PC of van jouw Google Drive of Dropbox cloud.

www.pdffiller.com laat versiebeheer toe; maar laat u niet verrassen: dit is voor bewaarde versies en vervangt de undo dus niet volledig. Merkwaardig is dat er maar 4 kleuren (zwart, blauw, rood, wit) mogelijk zijn in de tekenset voor lijn, cirkel, vinkje, X-check, pijl. Bij deze laatste kan men wel een bidirectionele pijl kiezen.

Alternatieven?

Alternatief: PDFZorro www.pdfzorro.com

Top 5 selectie op https://pdf.wondershare.com/pdf-editing-tips/free-online-pdf-editor.html

Tekst of rekenblad-data de-formateren

Als je van een tekstverwerker zoals M.S.Word tekst kopieert naar je CMS dan moet alle formatteer-code uit de tekst verwijderd zijn. Sommige editors in Joomla, zoals JCE, voorzien die mogelijkheid maar er zijn daarbuiten nog andere oplossingen.

Als het een lang document is, bewaar ik dit vaak als een puur txt-bestand om dan van daaruit te kopiëren.

Maar je kan de opkuis van formateerde tekst ook on-line doen. We bespreken er hier 3 met elk zijn voordeel en nadeel, aan jou de keuze.

Hoewel het lijkt dat https://word2cleanhtml.com/ enkel voor MSWord werkt, is het fantastisch aan deze dienst dat ook data uit Excel hier omgezet kan worden naar een HTML-tabel. Dus met 1 link heb je 2 functionaliteiten ter beschikking.

De kleur- en tekst-formatering uit je Excel-document worden niet overgenomen, maar wel:

 • de breedte van de kolommen die in de eerste rij van <td> gespecificeerd worden
 • de hoogte van de rijen die per <tr> gespecificeerd worden

Deze formatering kan je gemakkelijk zelf verwijderen uit de resulterende HTML indien je dat wenst.
Wees wel geduldig als je tekst of data in het invulveld plakt: het duurt een tijdje eer je iets ziet verschijnen op het scherm. De bewerking van de tekst is niet snel en gebeurt blijkbaar tussen het plakken van de tekst en het tonen op de pagina.

Bemerk dat je met deze dienst het editeren van een lange tabel kunt versnellen door eerst al je data in een rekenblad, bijv. Excel, te zetten (met alle rijen en kolommen dezelfde hoogte en breedte), om dan met deze dienst de omzetting naar html-tabel te doen die je dan met kopie&plak in de (code-modus van de) tekstverwerker in Joomla! zet. Bij het copiëren van een bestaand rekenblad wordt er spijtig genoeg ook diens formatering overgenomen. Hieronder heb je een voorbeeld waarbij te bemerken valt dat de kleuren niet overgenomen worden maar wel de hoogte en breedte van rijen & kolommen.

Excel data

Dit geeft als HTML-code:

Wor2CleanHTML

Een gelijkaardige service lijk je te vinden op wordhtml.com maar hier kan je geen data uit een rekenblad copiëren met behoud van de rijen & kolommen structuur. De gegevens worden als puur tekst zonder struktuur neergezet.
Er is wel een voordeel bij deze dienst: je kan jouw tekst hier nog editeren vooraleer je hem copieert naar je CMS. Dit is des te meer handig bij lange teksten met meerdere hoofdstuk-titels: hun formatering gebeurt conform HTML dus met H1, H2, H3, ....

WordHTML

Spijtig is dat een tabel uit een MSWord document de formatering voor breedte van de kolommen en verticale / horizontale uitlijning behoudt in de HTML. In de handleiding staat wel geschreven dat het de stijlen wegdoet maar dit is in feite de stijl die al in een HTML-formaat staan.
Naast de standaard opkuis van formatering, kan je bijkomende zaken opkuisen zoals lijnen met enkel spaties. De volledige lijst van opkuis krijg je te zien als je onder het input venster op Sample klikt waarna een voobeeld tekst verschijnt met de uitleg voor elke individuele de-formateer-functie.

De ideala de-formateerder voor Excel-inhoud is een service die eerder gericht is naar developers= Mr. Data Converter. De eerder getoonde data uit het rekenblad heb ik gecopiërd in het bovenste venster en het resultaat is onmiddelijk zichtbaar in het venster er onder (mits het kiezen van de taal waarin je de output wenst):

MrDataConverter

Bemerk dat je hier ook kan specificeren dat de eerste rij een tabel-hoofding is.
De gecopieerde data kan je naast HTML ook nog omzetten naar verschillende JSON- of XML-elementen, Actionscript, MySQL (creëren van een tabel en insert), PHP (een array) en nog enkele andere.

Voor Windows is er ook het aloude PureText dat je op je PC moet installeren. Het draait op de achtergrond (1,5Mbyte) en met een (zelf in te stellen) snelkoppeling kopieert het de pure tekst zonder formatering van je klembord naar je doel-pagina.
Data van Excel wordt als zuiver tekst geplakt met tabs om de kolommen te scheiden.

Video naar GIF

Ik vermoed dat er niet veel een video naar een gif-bestand willen omzetten, maar voor de volledigheid geven we toch enkele sites mee.
Als eerste kandidaat vermelden we EzGif dat in het vorig deel van dit artikel al aangeprezen werd. http://ezgif.com/video-to-gif . Ook deze dienst staat gratis ter beschikking.
https://giphy.com/create/gifmaker laat ook toe om video-formaten naar gifs om te zetten. Er kan zelfs een URL van een online video (Youtube, Vimeo, ...) als broninput gebruiken. Als je niet inlogt dan zijn de gemaakte gifs openlijk te gebruiken door de andere Giphy-gebruikers.


 Volgende maand bespreken we database-software die je op je lokale machiene draait maar toelaten om met je remote database te connecteren.

In deze serie van artikelen bespraken we reeds

Opmerkingen, ideeën, ...? Geef ze door aan de auteur.