Bij Joomla-liefhebbers is Akeeba als backup tool geliefd, maar indien je de backups daarvan wil restoren heb je toch enige handleiding nodig. Bij een kleine update van een site is het dan handiger om een simpele backup & restore oplossing te hebben. Je web-provider voorziet misschien Applications Installers zoals Installatron of Softaculoues die dit gebruiksgemak aanbieden, maar wat bij het tegendeel?

Na 3 jaar gebruik van Installatron bij mijn oude provider heb ik met deze applicatie maar 1 keer pech gehad: toen de Dropbox-servers het lieten afweten. Nu zit ik bij Siteground, een professionele provider met prima service, maar ... automatisch backuppen ? betalen! Ze stellen een gelijkaardige oplossing als Installatron ter beschikking: Softaculous, maar die loopt (voor mijn site bij Sitegorund) steeds tegen een timeout. Dus dan maar op zoek naar (gratis) alternatieven.

De makers van Installatron hebben het fijne initiatief genomen om hun oplossing zo, op hun site, beschikbaar te stellen dat je een site op een ander server, provider, toch kan backuppen & restoren. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je hieronder.

1. Je (site) bekendmaken

Registreer je op installatron.com

We beperken ons hier enkel tot de Remote versie van Installatron (verder aangeduid met "IR").

Installatron Remote Dashboard

Jouw site definiëren doe je via My Websites waar je volgende gegevens moet ingeven:

  • Website location = de URL, het web adres dat bij ingave in de browser je site toont
  • Address : IP-adres
  • Port 21 voor FTP(S) of 22 voor SSH
  • Username & Password: de gebruikersnaam & paswoord die je bij FTP gebruikt voor je site
  • Path : (relatief) pad naar de map waarin je (sub)site(s) staan.

Na ingave (submit) zal er een connectie-test gebeuren. Mocht dit mislukken dan geeft de foutboodschap een hint waaraan het probleem zou kunnen liggen (bijv. "provided credentials" bij type-fout in paswoord).

Jouw site is nu in IR met zijn nodige (account)details gedefinieerd.

InstallatronRemote MyWebsites voorbeeld

Je kan door edit deze gegevens wijzigen.
Doe je een delete dan gebeurt dit terstond, zonder verwittiging noch bevestiging. Maar geen paniek, jouw site blijft onaangeroerd, enkel de definiites hier in IR zijn verwijderd.

Nadat je jouw website gedefinieerd hebt, zal je ze niet onmiddelijk terugvinden onder My Applications (zie het Dashboard). Hoe krijg je ze daar wel herkend?
Onder Applications Browser zie je alle mogelijke applicaties die Installatron kan installeren voor jou. Kies onder "(Apps for) Content Management" voor "Joomla".

Installatron Remote Apps ContentMngmnt
In de daarna openende pagina klik je op Import existing install  en je web-site zou moeten voorkomen in de getoonde lijst. Klikken op Import knop onderaan zal jouw Joomla-installatie bekend (en beheerbaar) maken voor Installatron Remote. Let wel, dit proces kan meerdere seconden in beslag nemen.

Vanaf nu kan je vanuit hier backuppen & restoren alsook een duplicaat van je site maken (een "clone").

Installatron Installed Application

2. Backuppen

Voor je backup specifieer je best eerst enkele settings via de link (met een blauwe engelse sleutel als icoon) "view/edit details".
Onderaan die configuratie-pagina zie je dat je de backup-bestanden op een andere server of in jouw Dropbox kunt laten komen. Zelfs automatisch backups kan je plannen, dagelijks, wekelijks, maandelijks.

Installatron BackupSettings

Vooraleer je Dropbox kiest als bestemming, zou je best voordien in je browser inloggen in de gewenste Dropbox account. Omdat je Dropbox toelating moet geven aan Installatron om op jouw account te schrijven, lanceer je best eerst een manuele backup waar je dan via een pop-up venster onder je Dropbox-account toelating geeft. Voor alle zekerheid kan je eerst in een ander tab van je browser in je Dropbox account inloggen want in de popup zag ik geen link om van account te wisselen.
De IR backups komen in jouw Dropbox onder de map home/Apps/Installatron.

Als je een manuele backup start, heb dan geduld. Het duurt even voor de webpagina aanduidt dat backup begonnen is (tijd nodig voor verbinding met server en evt. Dropbox), in onze test nam dit tot 15 seconden in beslag.
Volgende stappen doorloopt het proces:
1. verbinding zoeken met server(s), dit proces wordt niet aangekondigt
2. exporteren van Data Base
3. kopiëren van de bestanden in alle mappen
4. upladen van bestanden naar de gespecifieerde bestemming
5. beëindigen proces (updaten van de eigen log-bestanden?)

Installatron backups in Dropbox

In de naam van het backup bestand herken je de naam van het domein en de titel vand e site. De backup is een dubbel gecomprimmeerde tar.gz bestand dat alle mappen & bestanden van je Joomla-site bevat plus  2 extra bestanden.

  • APP-DATA.SQL dat de SQL-import verzorgt (eerst een DROP table waarna een CREATE TABLE en INSERT INTO voor de DB-gegevens).
  • APP-META.INI bevat (technische) gegevens die Installatron nodig heeft voor de restore (zoals de site en zijn Data Base gegevens).

In het meta-bestand kan je ontdekken dat standaardsgewijs enkel die mappen worden gebackupt die effectief als Joomla-mappen gekend zijn. Dus een map zoals phocamapskml die de extensie Phocamaps creëert (voor het plaatsen van KML-bestanden) zal er niet inzitten. Dit kan je wel aanpassen.
Editeer je site-configuratie via My Applications. De pagina opent zich normaal op Overview, maar daarnaast is een tab Files & Tables, het is daar dat je kan specifiëren welke mappen, bestanden en zelfs SQL-tabellen je wel of niet in je backup wil hebben.

3. Restore

Een backup terugzetten is met Installatron (bij je provider) en met zijn Remote variante zo simpel als ... knopjes drukken.
In My Backups klik je op de blauwe pijl "restore this backup" (en heb wederom geduld). Dan moet je kiezen tussen "Restore to original location" en "Restore to new location". Wij kiezen hier voor de 1ste optie (gezien de opzet van deze bespreking).
IR controleert daarop wat hij allemaal zal overschrijven!

Installatron Restore Overschrijven

Je moet om verder te gaan helemaal onderaan het scherm op de Restore knop drukken (en niet op e Restore knop bovenaan want die gaat terug naar de lijst van backups).

Als het restore-proces is opgestart is het duidelijk dat je het venster evt. kan verlaten om bijvoorbeeld naar de TaskManager kan gaan.

Installatron Restoring
Bij de restore zullen eerst de bestanden worden teruggezet en daarna de Data Base gegevens geïmporteerd worden.
Na een restore blijven de meer recente backups nog steeds ter beschikking. Installatron houdt geen overzicht bij van welke restores je uitgevoerd hebt.

Een test met een grote site waarbij de import zou kunnen botsen op geheugenlimieten en time-outs hebben we niet uitgevoerd.

Succes ermee!


Auteur: Manu Ampe
Technische ondersteuning: Karel Mertens