Deze Joomla! Handleiding geeft een overzicht van enkele concrete taken van een content manager, administrator of developer in overeenstemming met het Joomla Certification Program (JCP).

De taken kunnen uitgevoerd worden via de Joomla! standaardinstallatie (Joomla! Core) of via extensies die nadien door een administrator zijn toegevoegd. 

De werkwijze is afhankelijk van de gebruikte Joomla/extensie.

De Joomla-extensie Fabrik is een ideale tool om applicatie te bouwen die sterk op data steunt. Ze heeft een eigen manier van werken wat wellicht wennen is, maar ze laat heel veel toe. Een handleiding is dan ook welgekomen.

De module voor gerelateerde artikels die Joomla voorziet laat in haar eenvoudigheid niet veel souplesse toe. Vandaar dat extensies welkom zijn. We vergelijken hier enkele extensies, gratis en betalend.

Om je blogsite in de kerstsfeer te brengen zou je vallende sneeuw kunnen tonen. Op de JED vind je hiervoor gratis extensies, maar op Balbooa.com lees je hoe je met CSS en een klein JavaScript al simpel maar fijn effect bekomt.

De kalender van JEvents is zeer populair wellicht omdat de gratis versie reeds veel functionaliteiten voorziet. De vervelendste beperking bestaat uit het klein aantal kleurschema's. Dit artikel biedt hierop 2 oplossingen.

De update van 3.6 naar 3.7 gaf mij de vervelende foutmelding "Het laatste verzoek is geweigerd omdat het een ongeldig veiligheidsteken bevat. Vernieuw de pagina en probeer het opnieuw". Na 2 uur zoeken op internetfora en veelvuldig geprobeer vond ik eindelijk een werkwijze die slaagde. Om jou die zoektocht te besparen, hier kort & duidelijk een oplossing.

Google Analytics Dashboard van deconf.com is een eenvoudige en gratis extensie om snel de meest belangrijke gegevens van G.A. in je Joomla-backend te zien. Er zijn weinig configuratie-mogelijkheden om het naar je smaak aan te passen, maar het is een aanvaardbaar compromis vanwege de zero-kost.

In de JUG-Meeting van oktober 2016 gaf René Kreijveld toelichting hoe je jouw Joomla-site kunt optimaliseren qua performantie. Hij besprak ook zijn checklist om niets te vergeten bij een go-live van een Joomla!-site.

Wat zijn modulestijlen?

Misschien kent u nog de modulestijlen uit de Joomla! 1.5 template MilkyWay. Al geruime tijd kan men in Joomla gebruik maken van modulestijlen of "module chrome". Door het gebruik van deze stijlen kan men een bepaalde module anders opmaken. 

In de Jug-meeting van 17/09/2016 presenteerden wij de nieuwigheden in Joomla! 3.6. Deze sessie, waaraan meerdere meegewerkt hebben, werd erg gesmaakt door de aanwezigen. In dit artikel vind je het meeste terug en hopelijk is het even duidelijk als tijdens de bijeenkomst.

Wil je de Contactpersonen van verschillende Categorieën in 1 pagina tonen en toch een onderscheid maken per Categorie? Dat is moeilijk te doen in Joomla met zijn klassieke benadering van items & categorieën. Er zijn wel contact-extensies die mooie pagina's opleveren maar indien het geen fancy presentatie moet zijn, en bovendien nog zonder foto's, dan wordt het zoeken en ... vinden.

Niet alle site providers bieden een optimale beveiliging of deze vallen buiten het budget van de site-eigenaar. Met aeSecure kan je op een eenvoudige manier je sites een extra bescherming geven mits ze draaien op een Apache server.

In een lang artikel wordt het lezersgemak verhoogd door een duidelijke structuur, bijvoorbeeld door de tekst op te delen in stukken. Buiten het gebruik van de html header-tags kan men ook tabs, sliders, pagina-breaks en inhoudstafels gebruiken. We gaan hier dieper op in en lichten zaken toe waar je nog niet aan gedacht hebt.

Het menu in Joomla! Administrator console kan je standaard niet aanpassen aan jouw persoonlijke smaak. Toch kunnen we daar extra linken ter beschikking stellen van de gebruikers.
Het principe is eigenlijk eenvoudig maar je moet er maar op komen.

In dit artikel vertellen we hoe je voor te bereiden op hackers, hoe je aanvallen kunt tegengaan en hoe je een gehackte site terug gezond kan krijgen. Dit artikel is wellicht het meest volledige en praktische in het Nederlandstalig taalgebied.

Op de JUG-bijeenkomst van 20/02/2016 heeft Jurgen Gaeremyn een boeiende voorstelling gedaan hoe men JCE kan aanpassen aan de gebruikers (en de devices). Welke onderwerpen hierbij zijn behandeld kan je zien op zijn blog terwijl in dit artikel bijkomende nota's en belangrijke opmerkingen te lezen zijn.

Wat doet het

Het opslagen van foto's in Flickr heeft het voordeel dat deze cloud oplossing gratis is en wel tot 1 Terabyte ! Er bestaan voor Joomla enkele gratis extensies die foto's van Flickr op je site kunnen tonen, maar de betaalde extensie Flickr Suite laat wel veel mogelijkheden toe.

De bijeenkomst van 20/03/2016 handelde over Joomla!-site beveiligen tegen hackers en daarbij stelde Caroline de extensie RSFirewall voor. Dit artikel toont enkele screenshots zodat je een beter idee hebt wat deze extensie behandelt.

De jaarlijkse wereldconferentie van Joomla! was dit jaar wellicht iets te ver voor de meesten van ons, maar inhoudleijk hoef je niets te missen. Alle 42 sessies kan je nu bekijken op Youtube. Wij hebben er nog maar weinig bekeken, maar je vindt in het uitgebriede gamma wel een sessie die je zal interesseren.

Bekijk de videos ...

Een handige manier om zowel de structuur als de opmaak van je module te wijzigen is het gebruik van een Alternatieve Weergave.

Deze methode is gelijkaardig als het opmaken van een pagina via de Pagina class.

Als je een module anders wil opmaken dan de rest van de website kan je gebruik maken van een "Module class achtervoegsel" of kortweg suffix. 

Als je een pagina anders wil opmaken dan de rest van de website kan je gebruik maken van een "Pagina class". Als de stijl van je template de parameter heeft die je wil wijzigen zou je dit ook kunnen doen door meerdere stijlen aan te maken.

Door het gebruik van verschillende stijlen, gebaseerd op dezelfde template, kan je één of meerdere pagina's anders opmaken.

Mijn eerste plug-in ontwikkeld uitgelegd in 10 pagina's slideshow

Indien je gebruikers de HTML-tag <i> wensen te gebruiken voor de weergave van icoontjes is het noodzakelijk om in de configuratie van de JCE-editor een aantal instellingen te controleren.

Het aanpassen van je CSS kan op twee manieren gebeuren:

        1. via de parameters van je template-stijl
        2. via de CSS-bestanden van je template