Wat doet het
Het opslagen van foto's in Flickr heeft het voordeel dat deze cloud oplossing gratis is en wel tot 1 Terabyte ! Er bestaan voor Joomla enkele gratis extensies die foto's van Flickr op je site kunnen tonen, maar de betaalde extensie Flickr Suite laat wel veel mogelijkheden toe.
De enige restricties aan de opload van foto's naar Flickr betreft niet de dimensie van de foto's maar het formaat: er is geen raw-formaat toegelaten, de Exif-informatie wordt mee opgeslagen maar is niet publiekelijk zichtbaar. Flickr zet de opgeladen foto's om naar enkele "standaard"dimensies. Het zijn deze dimensies die in de hier besproken extensie Flickr Suite ook beschikbaar zijn.
Flickr Suite levert een plug-in, module en component.
De plug-in werkt met een shortcode die begint met {flickr en dan parameters die specificeren wat getoond moet worden en hoe (dimensie, alignering, ...). Wat kan getoond worden?
- één specifieke foto
- een heel album (in Fickr noemt men dit sets)
- een aantal foto's uit een album (random of niet, je kan bepalen van welke foto uit je album tot aan welke foto)
- een query die foto's uit Flickr selecteert op basis van text, tags, tijd, locatie, type
- een video
De module van de extensie laat toe om sliders te maken waarbij je een hele pak settings kunt specifiëren voor de slider zelf maar voor het bron-materiaal (met ook hier de mogelijkheid om een query te specificeren).
Onderaan dit artikel zie je 3 screenshots uit het Module-beheer van FlickSuite voor sliders, het zogenoemde Flickr Suite Camera.
Met de component kan je gelijkaardige selecties specifieëren:
- 1 foto met zijn details
- een album
- een query
- een collectie
Collectie / Albums
Een collectie is een verzameling van albums. Een voorbeeld https://www.flickr.com/photos/landvanreyen/collections/72157621916030874/
In Flickr toont een collectie zich als volgt:
Een voorbeeld op de site m.b.v. Flickr Suite component:
In een collectie worden de bijhorende foto-albums als volgt getoond:
in Flickr
m.b.v. Flickr Suite op de site:
Een click op een thumbnail focust telkemaal in tot het gekozen object. Zo kan je navigeren van een Collectie naar een Album tot op een specifieke Foto, in het laatste geval kan je een diashow starten.
Foto's
Een aantal foto's uit een album kiezen gebeurt via short-code zoals bijv. {flickr set=72157621916121426 photo=9 shift=1} met een resultaat zoals op de site te zien is in http://www.landvanreyen.eu/natuurgebieden/klein-zwitserland#foto-s
Een voorbeeld van een query m.b.v. een tag: {flickr user=me tag="Klein-Zwitserland, winter"} resulterend in enkel die foto's van de gebruiker-ID van Flick (gedefinieerd in algemene configuraties) waarvan de foto's de tags "Klein-Zwitserland" én "winter" hebben.
Video
Voorbeelden van een video uit Flickr: http://www.landvanreyen.eu/home/nieuws-lint/151-bijenfanaten-in-lint
en dit door plug-in code {flickr video=17349385476} . Op die pagina komt de foto van de dame trouwens ook uit Flickr nl. met shortcode {flickr photo=15892487853 align=center size=medium640} , foto op Flickr : https://www.flickr.com/photos/landvanreyen/15892487853/in/album-72157650789474285/
Een voorbeeld van een video met parameter "height=200" kan je zien op www.landvanreyen.eu/verenigingsleven/bekijk-of-download-ons-ledenblad-hier
Slider
Van sliders zijn er tijdens de presentatie geen voorbeelden getoond (door schrijver dezes) maar hieronder een screenshot van 2 verschillende settings.
Voor sliders zijn er in de zogenaamde Flickr Suite Camera module een heel pak settings mogelijk waarvan hieronder de enkele voorbeelden getoond.
Een kijkje nemen in de officiële documentatie van Flickr Suite?