Inhoudstafel


De Joomla!-versies

Ontwikkelingsproces

De strategie die bij het ontwkkelen van het Joomla! CMS gevolgd wordt, inclusief de daaruit volgende (algemene) richtlijnen die gevolgd moeten worden (voor het toekennen van versienummers, voor support & ontwikkeling en releases, upgrades & patches) staan beschreven op https://developer.joomla.org/news/586-joomla-development-strategy.html

Welke vernieuwingen er te verwachten zijn, wordt beschreven in de Joomla! Roadmap https://developer.joomla.org/cms/roadmap.html, sptijig genoeg staat daar geen datum vermeld bij het artikel zodat we het raden hebben of het artikel effectief up to date is of niet. Een Nederlandstalig document https://docs.joomla.org/Joomla_CMS_Development_Roadmap/nl blijft ook redelijk vaag.

Naast nieuwe functionaliteiten zijn er ook verbeteringen in het CMS aan te brengen. Deze kunnen samen met bugs vermeld worden op http://issues.joomla.org/ . Hier kan je te weten komen wat er in elke release of voor bepaalde functionaliteiten verbeterd / opgelost is: je kiest voor Closed issues en dan filter je via de Search Tools verder op label of Joomla! versie.

Joomla IssueTracker Joomla 3 6 2

De ingebrachte zaken worden door de developpers behandeld en beheerd in de cloud met name op Github. Daar staat dus ook de brondcode van Joomla!: https://github.com/joomla/joomla-cms .
Hier kan je dus evengoed de wijzigingen per Joomla!-versie, de zogenaamde mijlpalen of milestone in het versiebeheer & -ontwikkeling, terugvinden via volgende URLs:

In Githib wordt een onderscheidt gemaakt tussen

Hier kan je een idee vormen welke moeilijkheden er overwonnen moeten worden bij de ontwikkeling. De commentaren van developers en testers kan je zonder inloggen lezen op Githib.
Ben je nieuwsgierig naar de ontwikkelaars en hoe veel zij als code afwerken (committen), dan moet je zeker kijken naar de polsslag, de Pulsehttps://github.com/joomla/joomla-cms/pulse/monthly 

Github Pulse

Uitvoerige statistieken en meer details over de developers vind je achter de tab Graphs https://github.com/joomla/joomla-cms/graphs/contributors 
Gelijkaardige informatie vind je ook op Joomla!-site zelf: https://issues.joomla.org/project/joomla-cms/stats 
De ontwikkelaars blijken zelf een forum te hebben: https://groups.google.com/forum/#!forum/joomla-dev-cms . Het lijkt niet echt een grote (s)chatkamer te zijn, maar geen nood, hoe minder de ontwikkelaars praten, hoe meer tijd om te programmeren ;-)

Wil je zelf een bug of zwakheid in het CMS melden, dan kan dit via https://issues.joomla.org/ . Hierbij moet je wel inloggen met je Github account. Uiteraard zoek je eerst uit of je zaak niet eerder gemeld werd, en respecteer de richtlijnen en aanbevelingen zoals beschreven op https://docs.joomla.org/Filing_bugs_and_issues/nl .

Updating Joomla! via CMS

In Algemene Instellingen | Global Setting kan je onder Joomla! Update kiezen welk niveau of fase van de Joomla CMS-versie je wil installeren. Er zijn 4 mogelijkheden:

  • de Default is de stabiele, officiële Joomla! versie voor productie
  • Joomla! Next : hierbij zou je berichten krijgen van zodra er een nieuwe versie klaar is, zelfs de 4-versie.
  • Testen : test-versie voor de Joomla-testers & debuggers (de zogenaamde Joomla Bug Squad of JBS, en vrijwilligers van de Joomla-gemeenschap)
  • Aangepaste URL : vrije keuze door ingave van een URL die verwijst naar een (eigen) XML update bron.

Joomla Update Setting

Je kan nu via de Joomla! backend een zelfgekozen Joomla! Package bestand in zip-formaat opladen & installeren zoals te zien is onder Componenten > Joomla! Update en dan bij de tab Upload & Update.

Joomla Update component LiveUpdate Upload

Je kan hierdoor dus een Joomal! versie kiezen die je zelf wil zolang je de bestanden ervan hebt. De officiële versie is te vinden in de link die getoond wordt in het (blauwge)kleurde- melding, andere versies zou je op de hierboven vermelde Github-link moeten kunnen vinden.

Bij een dergelijke installatie van de Joomla!core-bestanden krijg je dan een melding zoals hieronder te zien is:

JoomlaCore install

De eerste tab Live Update werkt net zoals voorheen (sinds Joomla! 3.4 ?) . Een voorbeeld hieronder (waar als type van Joomla!-versie de Joomla! Next ingesteld werd):

Joomla Update component LiveUpdate oud

Nieuwigheden Joomla! 3.6 Back-end

Tooltip

Tooltip vormgeving is mooier en plaatst zich niet meer boven maar rechts van het veld.
Oudere versie

Tooltip oud 1

Nieuwste visualisatie:

Tooltip nieuw 1

Scrollen van menus

Als je zo veel componenten geïnstalleerd hebt dan de lijst groter is dan het menu in de browser windows, dan zal het menu nu scrollen. Vroeger moest je uitzoomen om de componenten onderaan de lijst te kunnen.

Oudere versie Joomla! 3.6
Menu Scroll oud Menu Scroll nieuw

Menubeheer

Nu wordt er duidelijker aangegeven dat een module moet toegewezen worden aan het (nieuw gecreëerde) menu. Dit zal allicht nieuwkomers in Joomla minder tijd doen verliezen als ze uitzoeken waarom hun menu niet te zien is (omdat ze nog niet door hebben dat je dit ook nog moet toewijzen aan een module met een positie).
Oude versies:

Menu Voeg toe aan Module

Joomla! 3.6:

Menu VoegToeaanModule nieuw

Je kan ook alle menu-items in 1 scherm zien.

Oud Joomla! 3.6
menu oud  menu nieuw

De nieuwe optie om alle items van alle menu's te laten zien geeft u een snel overzicht van wat waar op uw website wordt weergegeven. Het is nooit makkelijker geweest dubbele links te vinden, ontbrekende menu-items of gewoon een overzicht krijgen van alle menu's op uw site.

Menus menu

In overzichtscherm waar alle menu-items getoond worden is er een extra selectie-filter mogelijk gemaakt.

menu nieuw Select

Een dergelijk optimalisatie van de selectie-filter zal je ook bij Modules tegenkomen.

Module beheer

De Filter aan de zijkant is vervangen door de meer gebruikte Zoek | Search tools met 1 extra filter criterium: de (menu)pagina waarop de modules te zien zouden zijn. Allicht zeer te appreciëren wanneer men veel modules gedefinieerd heeft voor verschillende pagina's.
Selectie-filter in vorige versie:

Module selector oud

Vanaf 3.6 :

Module selector nieuw 2

Categorie aanmaken tijdens het schrijven

Bij Modules kan je voor de plaatsbepaling uit een dropdown-box kiezen uit de posities van de template, maar je kan daar ook een eigen positei intypen. Dit principe is nu ook toegepast voor de Categorie waaruit je kiezen kan bij het maken van Artikels, Nieuwsfeeds, Contacten en Advertenties.
Het kan frustrerend worden wanneer u een nieuw item aanmaakt en je je realiseert dat de gewenste categorie nog niet aangemaakt is. In Joomla! 3.6 hoef je dan niet eerst de tekst te ebwaren om dan naar het Categorie-scherm te gaan (en daar een nieuwe te creëren) maar je kan het onmiddelijk aanmaken in het scherm waar Artikelen, Contacten, Newsfeeds en Advertenties aan het editeren bent.

nieuwe Categorie toevoegen

Gebruikers & Toegangsniveau's

Beter overzicht door minder klikken van welke gebruikers-groepen speciale toegangsniveau genieten.
Onder menu "Gebruikers" vergelijk het overzichtsscherm van Gebruikersgroepen in de oude en nieuwe versie.
Oude versie:

Gebruikersbeheer Gebruikersgroepen oud

Nieuwste versie:

Gebruikersbeheer Gebruikersgroepen nieuw

Weergave toegangsniveaus

Oudere versies

Gebruikersbeheer Toegangsniveaus oud

Nieuw

Gebruikersbeheer Toegangsniveaus nieuw

Clear Cache

In Clear cache was voorheen 1 knop "Verwijderen" die op de geselecteerde cache-groepen werkte.
Nu kan je met 1 knop, "Delete All", alles (zonder selectie) verwijderd wordt.
De Filter is net zoasl bij Modules nu te vinden als een dropdown zoals bij meerdere Search |Zoek tools.

Oudere versie Joomla! 3.6
Cache oud Cache Delete nieuw

SASS en SCSS bestandsondersteuning in Templatebeheer

Vanaf Joomla! 3.6 kan men SASS en SCSS bestanden via Templatebeheer kreëren en editeren.

SASS SCSS bestandsbeheer

 

Update Sites

Waar de extensies hun updates moeten halen staat te lezen in Menu--> Extensies --> Beheren --> Updatesites.
Voorheen kon je voor een extensie de updatesite alleen uitschakelen,
Nu kun je de updatesites volledig verwijderen en/of de juiste update-site & -pad opnieuw laten opbouwen vanuit het XML-bestand van de extensie.
Dit is interessant wanneer je bepaalde extensies niet meer wil laten updaten (bijv. bij een te lage PHP-versie) of wanneer een ontwikkelaar de update url heeft gewijzigd (zoals de extensies onder het domein NoNumber.nl nu onder RegularLabs.com staan).
Daar zie je de lijst van alle mogelijke Update sites (afhankelijk van de geïnstalleerde extensies).

UpdateSites nieuw 2

Voorheen kon je de Update-optie enkele aan- of afzetten zonder andere mogelijkheden.

Oudere versie Joomla! 3.6
UpdateSites oud   UpdateSites nieuw

 Bij Systeeminformatie zijn er nu veel meer details getoond wat van pas kan komen bij debuggen en indien bijkomende ondersteuning of hulp gewenst is.

systeeminformatie

Conditioneel tonen van een config-veld

Een voorbeeld dat overal te vinden is in Systeem > Algemene instellingen. Als je de S.E.O. instelling op “Nee” zet, dan zijn de andere instellingen zoals URL herschrijven, Unicode aliassen overbodig.

Voorheen bleven die velden getoond en kon men ze instellen zonder dat dit relevant was. Nu worden deze velden verborgen als SEO niet geactiverd wordt, t.t.z. als setting = Nee

Conditioneel VeldTonen Nieuw

Als SEO wel geactiveerd is dan worden de onderliggende velden wel getoond:

Conditioneel VeldTonen Nieuw Getoond

De beslissende code hiervoor is de showon clausule in het xml bestand (voor dit voorbeeld bestand application.xml in folder ../administrator/components/com_config/model/form)

Conditioneel VeldTonen XML code

Technische documentatie is te vinden in https://docs.joomla.org/Form_field/en

Nieuwigheden Joomla! 3.6 Front-end

Afbeelding bij Contact Categorielijst

Bij de pagina van de Contactpersoon kan een afbeelding getoond worden. Maar in de overzichtslijst van de Contactpersonen in een categorie was er geen mogelijkheid om de persoonsfoto bij de getoonde contactpersonen te tonen.
Sinds Joomla 3.6 is het wel mogelijk om de afbeelding ook in het overzicth te tonen.

Je moet daarvoor wel de opties van de Contactpersonen activeren in de Lijstweergave.

Contactpersonen Beheer

Hoe het zich preenteert in een Protostar-template zie je hieronder:

Contactpersonen Lijst

(Enige gelijkenis met bestaande personen is ongewild en toevallig)

Meertalige Terms of Service

Als een surfer zich registreerd dan wordt moet hij zijn profiel creëren. In de plug-in voor het Gebruikers Profiel kan je specificeren welke informatie je van de nieuwkomer wenst te weten. Hierbij kan je de Gebruiksvoorwaarden, de Terms of Service, waaraan de nieuwe Gebruiker zich moet houden, getoond worden. De tekst hiervan komt uit een artikel dat in de configuratie geselecteerd moet worden. Bij een meertalige site, werd de TOS maar in 1 taal getoond. Nu zal het gekozen artikel in de jusite taal gekozen worden. Natuurlijk als je dit artikel ook vertaald hebt in de meertalige modus.

TOS in GebruikersProfile Plugin

Off-line pagina voor Protostar

Joomla! 3.6 brengt je een schoon en vers nieuw ontwerp van de offline pagina via een override in het Protostar template.

OffLine override Protostar