De update van 3.6 naar 3.7 gaf mij de vervelende foutmelding "Het laatste verzoek is geweigerd omdat het een ongeldig veiligheidsteken bevat. Vernieuw de pagina en probeer het opnieuw". Na 2 uur zoeken op internetfora en veelvuldig geprobeer vond ik eindelijk een werkwijze die slaagde. Om jou die zoektocht te besparen, hier kort & duidelijk een oplossing.

Het probleem deed zich bij mij voor vlak na de back-up die (automatisch) uitgevoerd werd door de component Akeeba backup. De back-up lukte steeds maar vlak erna kreeg ik het wit scherm met enkel de foutmelding "Het laatste verzoek is geweigerd omdat het een ongeldig veiligheidsteken bevat. Vernieuw de pagina en probeer het opnieuw" of in het Engels "The most recent request was denied because it contained an invalid security token. Please refresh the page and try again.".

Velen suggereerden om de caching op te kuisen, uit te zetten, of op Conservatief te zetten, .... Maar na veel geprobeer bleef de foutmelding zich herhalen.
De suggestie om Akeeba te updaten, kon ik niet gebruiken omdat mijn site niet kan werken in de PHP-versie die de nieuwe versie van Akeeba vereist. De backups met (de verouderde) Akeeba waren wel steeds gelukt (ondanks de foutmelding erna)! Omdat ik al een goede backup genomen had, hoefde ik bij een zoveelste poging niet terug een backup te doen. Maar deze werd wel steeds automatisch opgestart! Ik dacht dit automatisme te kunnen stoppen door de Akeeba-component uit te schakelen (in het Extensie-beheer), maar dit gaf bij het opstarten van de Joomla-update de foutmelding dat de component ontbrak (onderaan in punt 4 kan je ontdekken wat ik vergeten was te doen).

Op http://becomethesolution.com/blogs/the-most-recent-request-was-denied-because-it-contained-an-invalid-security-token vond ik eindelijk de oplossing. 

Volgende stappen leidden naar een geslaagde upgrade: (we veronderstellen dat je al een back-up uitgevoerd hebt).

  1. Zet de Joomla caching af via Algemene instellingen: onder tab System bij Cache-instellingen zet je Cache = Uit
  2. Verwijder alle cache via Systeem > Wis cache waarin je waarschijnlijk al vaak de cache gekuist hebt voor de front-end, Website, maar ditmaal moet je het doen voor het Beheergedeelte. Als je daar bent, doe gelijk een Opschonen van verlopen cache.
  3. Fix de database. Dit was in mijn geval onnodig maar voor alle volledigheid vermeld ik het hier. Onder Extensies > Extensiebeheer > Database kan je de actie Repareren opstarten (met als waarschijnlijke eindmelding: "Attentie Databasetabellenstructuur is up-to-date").
  4. Indien je de extensie Akeeba Backup ge├»nstalleerd hebt, dan moet je zijn automatische backup bij updates stilleggen: onder Extensies > Extensiebeheer > Pluginbeheer  vind je de plugin die je moet uitschakelen: System - Backup on updateSystem Plugin BackupOnUpdate
  5. Als laatste stap kuis je de cache op van je browser 

Nu kan je overgaan tot de update van je CMS via Componenten > Joomla! Update.

Vergeet daarna niet de plugin System - Backup on update terug aan te zetten.

 

Succes ermee! 

 

! Op 17 mei (in de namiddag) zou er een security release komen. Joomla! versie 3.7.1 zou een veiligheidslek moet dichten. 

 

Aanvullingen, opmerkingen op het artikel? Contacteer de schrijver.