Door het gebruik van verschillende stijlen, gebaseerd op dezelfde template, kan je één of meerdere pagina's anders opmaken.

In Joomla is het mogelijk om te werken met 2 totaal verschillende templates via het toewijzen aan menu-items. Op dezelfde manier kan je een bestaande template binnen Joomla 3 kopiëren en de kopie wijzigen zodat je twee verschillende versies krijgt. Het nadeel van deze werkwijze is dat er 2 templates geladen moeten worden door de bezoeker.

 

Er is een betere manier: werken met template stijlen.

Een template stijl bevat een aantal parameters waarmee je het uitzicht van je template kan wijzigen. Als je deze stijl kopieert kan je de parameters van de kopie wijzigen en toewijzen aan een deel van je site.

Hoe gaan we te werk?

Ga naar Extensies > Templatebeheer

Je ziet nu de stijlen van je templates. Standaard is er steeds één stijl per template. In het onderstaande voorbeeld zijn er van de template Beez3 reeds 2 stijlen: Fruit Shop en Default

.

Selecteer de stijl die je wil kopiëren en klik bovenaan op “Dupliceren”.

Wil je een pagina met een afwijkende opmaak: open de stijl en verander de parameters en eventueel de naam van de stijl.

Om de stijl toe te kennen aan een pagina ga je naar het tabblad “Menutoewijzing”. Selecteer het menu-item waaraan je de stijl wil koppelen en klik op Opslaan.

In het overzicht van je stijlen zie je de toewijzing:

Het nadeel van deze werkwijze is dat je beperkt bent door het aantal beschikbare parameters van je stijl. Wil je andere dingen aanpassen (op een bepaalde pagina) ben je verplicht om te werken met een Pagina Class.