cache


Vooraleer we kunnen beginnen met het aanpassen van de overrides is het raadzaam om even de instellingen van de cache te controleren. Cache gaat onderdelen tijdelijk opslaan zodat deze later gemakkelijker (en sneller!) kunnen gebruikt worden. Als gevolg daarvan kunnen aanpassingen aan overrides niet direct zichtbaar zijn in de browser. Knap vervelend als je wil controleren wat het resultaat van je werk is. Vergeet na je werk wel niet om de cache terug te optimaliseren.


Welke cache? (Joomla! 3.x)

De backend van je site wordt niet gecached en ook de frontend voor ingelogde gebruikers wordt niet gecached.

Joomla 3.x beschikt over functies om je cache manueel leeg te maken:

- Systeem > Wis chache: Selecteer de cachegroep. Alle chachemappen worden leeg gemaakt.

- Systeem > Wis verlopen cache: Joomla controleert de chachemappen op verlopen bestanden. Enkel deze worden verwijderd.

Het manueel verwijderen werkt in de praktijk niet zo handig omdat je constant over en weer moet navigeren. Daarom is het soms handiger om bepaalde cache-functies tijdelijk uit te schakelen:

Algemeen
Extensies > Pluginbeheer > Systeem – Cache
Status: uitgeschakeld
Hiermee wordt de cache uitgeschakeld van de ganse pagina, tenzij dat de cache van de Algemene instellingen nog actief is (zie hieronder). In dit laatste geval worden er nog steeds bepaalde delen gecached.


Ik werk aan verschillende modules
Systeem > Algemene instellingen > tabblad Systeem > Cache instellingen
Cache * : UIT – Cachen uitgeschakeld
Hiermee wordt de cache van alle modules uitgeschakeld.


Ik werk aan één specifiek module.
Extensies > Modulebeheer > "kies je module" > Tabblad Geavanceerd
Cachen : niet cachen
Hiermee wordt de cache van één specifiek module uitgeschakeld.


Ik werk aan een component (inclusief com_content voor artikelweergave of categorieweergave).
Systeem > Algemene instellingen > tabblad Systeem > Cache instellingen
Cache * : UIT – Cachen uitgeschakeld
Dit schakelt de cache uit van de component en kan je dus wijzigingen aanbrengen aan de weergave van artikels of blogs. Voor 3th party-extensions is dit echter niet altijd het geval.


Ik werk met een template-framework
Sommige template-frameworks (Gavern, T3, ...) werken met een eigen systeem om bestanden te compileren en/of te comprimeren. In een aantal frameworks is er een opties voorzien om de cache uit te zetten (bv. Enable Development Mode) of een compressie te deactiveren. Bekijk daarvoor de handleiding van je framework.
Nadat je de instellingen van je framework hebt aangepast vergeet niet om de cache leeg te maken via
Systeem > Wis cache
Selecteer de cachegroepen die je wil verwijderen.


Handig van NoNumber: Cache Cleaner


Peter van Westen heeft een oplossing voor alles, ook voor het cache-probleem. Met de extensie "Cache Cleaner"  kan je in één klik je cache leeg maken. De extensie bestaat uit een administratormodule en een plugin. Na installatie heb je in je beheeromgeving onderaan op de statusbalk een handige knop "Cache opschonen".


Ook je browser heeft een cache


Ook je browser bewaard tijdelijke bestanden. In de meeste gevallen volstaat het om de pagina te vernieuwen om de nieuwste websitebestanden op te halen of typ "Ctrl + F5" (Windows) of "Command + shift + R" (Mac). Werkt dit niet dan kan je ook de cache van je browser leeg maken. Een handige tool hierbij is de Firefox Add-on "Empty Cache Button"

 

Ook je server kan cachen

Sommige hostingbedrijven gebruiken ook een cache, in de meeste gevallen via Varnish Cache. Standaard wordt meestal enkel het statische gedeelte gecached (afbeeldingen, CSS, JavaScript, enz.). Deze cache-optie kan je via je cPanel "flushen" of zelfs deactiveren. Bij Siteground noemen ze dit de "SuperCacher".